Deelauto’s in plaats van leaseauto’s

auto-delen

Deelauto’s in plaats van leaseauto’s

Niet alleen consumenten ontdekken de voordelen van autodelen. Ook bedrijven kiezen steeds vaker voor deze alternatieve vorm van vervoer. Zakelijk autodelen kan concreet invulling geven aan de duurzaamheidsambities van een bedrijf. De campagne Mijn auto, Jouw auto.nl promoot autodelen en laat zien wat zakelijk autodelen jouw bedrijf kan opleveren.

Uiteraard is het delen van auto’s beter voor het milieu. Er zijn minder files, de uitstoot van milieubelastende gassen neemt af en bedrijven hebben minder parkeerplekken nodig. Ook kan het gebruik van zakelijk autodelen financiële voordelen opleveren.

Duurzamer reizen
“Een argument van werknemers om niet met het openbaar vervoer naar het werk te komen, is dat ze afspraken buiten de deur hebben”, weet Jan Breugem, mobiliteitsmakelaar bij Bereikbaar Haaglanden en Rijnland. Hij adviseert bedrijven over het slimmer en duurzamer organiseren van hun mobiliteit. “Een elektrische deelauto zorgt ervoor dat medewerkers met het openbaar vervoer of de (elektrische) fiets naar het werk kunnen en toch een auto hebben voor die afspraak. Zo’n oplossing is zowel praktisch als duurzaam.”

Economisch interessant
Ook is autodelen financieel gezien vaak interessant, benadrukt Breugem. “Als je bedenkt dat een leaseauto de werkgever gemiddeld € 18.000,- per werknemer per jaar kost, reken maar uit.” Breugem merkt dat steeds meer bedrijven deelauto’s overwegen. “Er zijn verschillende manieren om dat te organiseren. Zo kunnen bedrijven zelf poolauto’s aanschaffen of deze leasen. Of ze nemen een abonnement op een deelautosysteem. Reserveren van de auto’s gaat via een handige app. Ook zijn de sleuteluitgifte en rittenadministratie dan direct geregeld.”

Slim organiseren
Welke oplossing het beste is, hangt af van het type organisatie. Breugem: “Als een bedrijf wil weten hoe het zijn mobiliteit slimmer en duurzamer kan organiseren, kunnen wij daarbij helpen. Dit kan ook om een concreet probleem gaan zoals slechte bereikbaarheid of een hoge parkeerdruk. Onze basisvraag is altijd waar medewerkers vandaan komen en waar zij naartoe reizen. Als we dat weten, dan kunnen we kijken of autodelen een oplossing kan zijn.”

Voor eigen deelauto’s heeft een bedrijf enige omvang nodig. Breugem: “Zelfstandige professionals kiezen vaker voor een platform als Greenwheels of MyWheels. Voor middelgrote bedrijven kan het juist weer interessant zijn om te kijken wat je samen met omliggende bedrijven kunt doen. Eén ding staat vast: voor ieder type ondernemer is autodelen een duurzaam alternatief.”

Weten of autodelen voor jouw bedrijf interessant is? Op de campagnewebsite www.mijnautojouwauto.nl zakelijk vind je meer informatie. Meer informatie over Bereikbaar Haaglanden vind je op www.bereikbaarhaaglanden.nl.

De voordelen van zakelijk autodelen op een rij 
– Minder uitstoot, beter voor het milieu
– Minder auto’s, minder files
– Draagt bij aan een positief imago
– Concrete invulling van duurzaam ondernemen
– Mogelijke kostenbesparing op het wagenpark
– Minder parkeerplaatsen nodig, meer ruimte voor groen

Dit artikel is onderdeel van de informatiecampagne ‘Mijn Auto, Jouw Auto’, een initiatief van de dertien gemeenten van het regionaal samenwerkingsverband Holland Rijnland. Het doel is om in 2050 energieneutraal te zijn. Meer weten over autodelen? Kijk op www.mijnautojouwauto.nl.