In gesprek met …Hein Tipker | Erelid OVV

In gesprek met….

Hein Tipker | Erelid OVV

Drie jaar geleden gaf Hein Tipker de voorzittershamer van de OVV over aan Frank ten Have. Hoe gaat het met hem, hoe gaat het met de OVV en hoe kijkt hij aan tegen alle ontwikkelingen bij zowel de OVV als de gemeente Voorschoten. Aan het begin van het nieuwe jaar stellen wij Hein, inmiddels 77 jaar, een aantal vragen.

 Hoe is het met je en waar ben je mee bezig?
“Dit is mijn eerste interview sinds ik drie jaar geleden het stokje overgaf aan Frank. Ik ben van mening dat je ervoor moet waken je opvolger niet voor de voeten te lopen. Met mij gaat het uitstekend. Ik kom tijd te kort. Ik heb intensief contact met een tiental bedrijven, waaronder een meubelverkoopbedrijf, een bedrijf dat handelt in 2e hands vrachtwagens en een woningstoffeerder. Ik denk mee en adviseer het management over van alles en nog wat. Zo is er een bedrijf met meer dan veertig werknemers en dat maakt al drie jaar geen winst. Dat is natuurlijk niet goed. In die gesprekken blijkt dan dat ze alles digitaal doen, prima. Maar ze vergeten dat het face-to-face contact ook belangrijk is. Dus niet alleen maar je presentaties digitaal toesturen naar bedrijven als Heineken of Philips, maar ook proberen fysiek binnen te komen. Alleen dan kun je je eigen bedrijf goed verkopen. Daarnaast heb ik ook nog mijn eigen bedrijf waarbij ik aan een twintigtal andere bedrijven ruimtes verhuur. Mijn hobby’s zijn: geschiedenis, klaverjassen, bridge, fietsen en onze twee Duitse Herders.”

Hoe gaat het volgens jou met de OVV?
“Volgens mij gaat het heel goed met OVV. Het ledenaantal blijft niet alleen op peil maar groeit ook goed. De OVV is ook regelmatig in de pers te vinden en dat is ook prima. Blijf het wel heel jammer vinden dat onze pagina in de krant is verdwenen en dan vooral de ‘advertorial’ waarbij een ondernemer zich goed kon presenteren. Dat was goed voor het promoten van het bedrijfsleven en ook goed voor de goodwill van de ondernemersvereniging. Ik weet niet hoe goed de digitale nieuwsbrief wordt gelezen. Over de krant werd veel gesproken en dat mis je nu.”

Als jij nog OVV-voorzitter zou zijn, waar zou je je dan druk over maken?
“Zes jaar geleden heb ik Charlie Aptroot naar Voorschoten gehaald. Dat is niet alleen een deskundig bestuurder maar ook een ondernemer. Aptroot is nu benoemd in Wassenaar als waarnemer. Het zou heel goed zijn in mijn opinie als de OVV opnieuw een poging zou doen om Aptroot als spreker te krijgen. Hij heeft een sleutelrol als het gaat om de toekomst van Wassenaar en Voorschoten. Haal hem naar Voorschoten en laat hem spreken over ondernemerschap in deze huidige situatie. Het is belangrijk om de mensen op één lijn te krijgen en het is van belang te weten welke richting beide gemeenteraden op gaan/willen. In die tijd hamerde ik ook al op de zwakke bestuurskracht van de gemeente Voorschoten. De OVV heeft zich inmiddels uitgesproken over een voorkeur om met Wassenaar te fuseren. Dat was toen ook al mijn voorkeur. Onze waarnemend burgemeester is hier ook met een opdracht neergezet. De gemeente heeft tien jaar de tijd gehad om te zoeken naar een goede fusiepartner, nu word je een richting op gestuurd die misschien niet jouw keuze is, namelijk Leiden.”

Waar zou de OVV zich volgens jou druk over moeten maken?
“De OVV moet zich onophoudelijk bezig houden met het oplossen van problemen in zijn algemeenheid en in het bijzonder met de erbarmelijke kredietverlening van banken aan het midden- en kleinbedrijf. Ik heb daar vaak mee te maken bij de bedrijven die ik adviseer en uiteindelijk vinden we altijd wel een oplossing, maar de banken werken zeker niet mee. Verder vind ik dat partijen elkaar altijd met respect moeten behandelen. De wijze waarop bewoners en ondernemers in de Dobbewijk in het kader van Avalex behandeld zijn door de gemeente en Avalex zelf, vind ik respectloos. Als je dit zo ziet dan moet er nog heel veel te verbeteren zijn aan het ondernemersklimaat in Voorschoten.”

Hoe kijk jij aan tegen de ontwikkelingen bij de gemeente?
“Het is natuurlijk triest wat er nu gebeurt. Ben je als wethouder net twee dagen in functie en dan moet je samen met de waarnemend burgemeester op het matje komen bij de Provincie om te horen dat je onder preventief toezicht bent gesteld. En als ik de reactie van de huidige bestuurders lees en hoor, snappen ze er nog steeds helemaal niets van. De politiek heeft mijns inziens op alle punten gefaald. Ze zijn in Voorschoten nooit sterk geweest in het luisteren naar ondernemers en we hebben ze er echt op gewezen. Er moeten m.i. direct maatregelen genomen worden om de financiën weer op orde te brengen. Toon nu als gemeentebestuur daadkracht en visie, hier ligt overigens ook een taak voor de ondernemers t.a.v. hun politieke partijen. Deze partijen zijn n.l. voor een belangrijk deel schuld van de huidige malaise. Een dorp zonder bedrijven is een dood dorp. Een dorp met een zwak gemeentebestuur zal verdwijnen. Het gemeentebestuur moet meer weten wat er onder de ondernemers leeft en de bewoners leeft. De jeugd moet weten wat er in de bedrijven gebeurt! Daarom is Bizworld zo belangrijk. Ik moet nog terugdenken hoeveel tijd het ons gekost heeft om m.n. Bizworld op de agenda van de schoolbesturen te krijgen. Voorschoten moet terug naar oude waarden, dat je geen geld kunt uitgeven wat je niet hebt en als het toch moet dan eerst zorgen voor een degelijke en solide financiering. Het is al lang geleden dat een wethouder uit het bedrijfsleven in het College zat en daar zien we nu de resultaten van. Ten aanzien van de toekomst zie ik voorkeuren. De waarnemend burgemeester heeft het naar haar zin hier en blijft in een zelfstandig Voorschoten. Of we fuseren met Wassenaar.”