Oproep Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten

afbeelding1

Oproep Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten

Eind 2019 werd Voorschoten de negentigste gemeente in Nederland met de titel Fairtrade Gemeente. De borden bij de ingangen van de gemeente geven er inmiddels blijk van. Binnenkort moet de titel hernieuwd worden. Jouw bedrijf kan daarin een rol spelen. In dit artikel vertelt de gemeentelijke werkgroep hoe.

Je kunt meedoen aan de Fairtrade Gemeente campagne door op de werkvloer minimaal twee producten met Fairtrade keurmerk te gebruiken (bijvoorbeeld koffie, thee of cacao en suiker) en bij voorkeur ook andere producten zoals fruit (bananen) en zoetwaren zoals honing en chocopasta in de kantine aan te bieden. Ook kan worden gedacht aan het opnemen van fairtrade artikelen in kerstpakketten. Om de Fairtrade gedachte te verspreiden is het tevens van belang dat je op je website of in je bedrijfsblad en andere media aangeeft dat je fairtrade producten gebruikt.

Fairtrade producten kun je in Voorschoten vinden in een aantal winkels, waaronder de Wereldwinkel en alle supermarkten, waaronder die van ons lid Hoogvliet en kun je ook bij groothandelsbedrijven als ons lid Sligro en aanbieders van koffieautomaten kopen. Bij deelname aan de campagne ontvang je een raamsticker en wordt je bedrijf vermeld op de Voorschoten pagina van de landelijke Fairtrade Gemeenten website. Meer informatie over de campagne kun je vinden op deze website: www.fairtradegemeenten.nl (thans onder reconstructie).

Wat betekent Fairtrade Gemeente?
De internationale Fairtrade Gemeente campagne startte in 2001 in Engeland. Op dit moment zijn ruim 2000 gemeenten uit meer dan 30 landen aangesloten bij dit initiatief. Om de titel te mogen dragen moet de gemeente een op duurzaamheid gericht inkoopbeleid hebben en samen met winkels, bedrijven en maatschappelijke organisaties laten zien dat zij zorgen voor eerlijke en duurzame productie, handel en consumptie. Door op de werkvloer van je bedrijf fairtrade producten te gebruiken investeer je in mensen in ontwikkelingslanden en geef je inhoud aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Via de internationale Fairtrade organisatie ontvangen de producenten een eerlijke prijs voor hun producten, waarbij gegarandeerd is dat er gewerkt wordt onder menswaardige omstandigheden. Dus bijvoorbeeld geen kinderarbeid en extreem lange werkdagen, maar wel aandacht voor mensenrechten en milieuvriendelijke productieprocessen.

Keurmerken
Om een product Fairtrade te kunnen noemen moeten alle partijen in de handelsketen aantonen dat zij aan de internationale principes van eerlijke handel voldoen. Initiatieven die deze principes hebben verankerd in hun werkwijze zijn onder andere Fairtrade Nederland (met het bekende groenblauwe logo), de World Fairtrade Organization (WFTO), Fair for Life, Naturland en Bio-Equitable. In Nederland zijn bijna 10.000 Fairtrade producten te vinden zoals rijst, bananen, thee, koffie, rietsuiker, chocolade, wijn en sap, maar ook katoen, cosmetica, specerijen en broodbeleg.

De Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten hoopt van harte ook jouw bedrijf als deelnemer aan de campagne te kunnen verwelkomen. Je kunt je bij de werkgroep aanmelden door een mail te sturen naar voorschotenft@gmail.com. Ook met eventuele vragen kun je op dat adres terecht.