Uitgaansdag ’17: volg je passies!

brouwer

Uitgaansdag ’17: volg je passies!

Als één ding duidelijk werd tijdens de uitgaansdag op vrijdag 6 oktober was het wel dat je je passies moet volgen om als ondernemer succesvol en als mens gelukkig te worden. Want of je nu bier brouwt, rondleidingen verzorgt of een maaltijd klaarmaakt en serveert, alleen als je bevlogen bent hou je het vol en krijg je voortdurend nieuwe energie.

Een mooi voorbeeld waren de twee studenten (Nederlands en Fiscaliteit), die Bierbrouwerij Pronck hebben opgezet en nu aan het uitbouwen zijn tot een bedrijf waar een goede boterham mee te verdienen valt. Niet gehinderd door enige kennis, maar wel bereid om voortdurend te leren en allerlei nevenactiviteiten te ontwikkelen om één en ander rendabel te krijgen. En met oog voor het milieu door lokaal in te kopen en af te zetten en ook een weg voor restproducten te vinden. Zichtbaarheid is nog wel een issue, want ondanks het imposante industriële monument (een al lang buiten gebruik gesteld elektriciteitsverdeelstation dat begin 20e eeuw als afvalverwerkingsgebouw begon) bleek het bedrijf zo moeilijk vindbaar, dat een groot aantal deelnemers telefonisch moest worden binnengeloodst en sommigen zelfs hun toevlucht namen tot een bezoek aan de daklozenopvang en het politiebureau om er achter te komen hoe ze zich bij de groep van ruim 40 deelnemers konden aansluiten. Maar de smaken van de vier aan het einde geserveerde biertjes vergoedden alles en de daaraan voorafgaande uitleg over het productieproces was heel helder en leerzaam.

Minstens even leuk waren de rondwandelingen door het oude Leiden. De deelnemers werden daartoe verdeeld over drie groepen, die onder leiding van ervaren gidsen aan de hand van de thema’s hofjes en Rembrandt op plaatsen kwamen, waar Voorschotenaren normaal achteloos aan voorbij gaan. Onder de gidsen ook onze bekende plaatsgenoot Otto Rosier, die liet merken heel veel van onze buurgemeente te weten. Lang niet alles kon tijdens de twee uur durende rondwandelingen in een afwisselend zonnige en kletsnatte stad worden bekeken. Wat dat betreft, kunnen we nog zeker twee keer terugkomen.

Het vijfgangendiner in het fraai ingerichte Prentenkabinet vormde het hoogtepunt en sluitstuk van de dag. Door een uitgebreid aperitief, tussengang en koffie na in de ontvangstkamer en een changement na de tussengang kreeg iedereen de gelegenheid om met veel medeondernemers in gesprek te komen en ervaringen uit te wisselen. De smaakvolle gerechten en de rijkelijk geschonken wijn droegen daar ook heel erg aan bij. Uitbater Martin van der Ham, zijn koks en bedienend personeel toonden zich al even bevlogen als de bierbrouwers en gidsen en leverden een topprestatie.

Tijdens het diner werd ook gevraagd namen op te geven van ondernemers, die in aanmerking zouden moeten komen voor een voordracht voor de Ondernemersprijs, die we op 8 januari voor de tweede keer willen uitreiken. Hoewel niet iedereen daar even serieus mee omging, heeft het bestuur toch een aantal namen gehoord, die aan de voordrachten zullen worden toegevoegd. Een onafhankelijke jury bestaande uit notaris Marian Pérez, VNO-NCW’s Laura van Klink en Rabodirecteur MKB Henk Werlemann bepaalt uiteindelijk welke drie ondernemers worden genomineerd en wie de prijs ontvangt.

Teruggekeken kan worden op een heel geslaagde middag en avond, waaraan best wat meer leden en hun (levens-)partners hadden kunnen meedoen.

De foto’s waarnaar je hier kunt doorklikken, vertellen het hele verhaal.