Unibail Rodamco gaat ‘los’ op centrum

Schermafdruk 2016-05-24 10.24.43

Unibail Rodamco gaat ‘los’ op centrum

Vastgoedeigenaar Unibail Rodamco gaf tijdens een drukbezochte avond in De Gouden Leeuw zijn visie op het centrum van Voorschoten. Het bedrijf had op uitnodiging van de Centrum Ondernemers de handschoen opgepakt en liet zien hoe het centrum van Voorschoten aantrekkelijk gemaakt kan worden zodat winkelen een belevenis wordt. Dat betekende dat er af en toe even geslikt moest worden als zij lieten zien hoe het nu is en hoe het kan worden. Zo onttrekken de leibomen in de Schoolstraat het zicht op de winkelpuien en nodigen de bankjes in de Schoolstraat totaal niet uit om op te gaan zitten. De redenering is simpel: maak je centrum attractief, daardoor verblijven de mensen er langer, geven ze meer geld uit, krijg je als winkelier meer omzet en kun je als pandeigenaar hogere huurprijzen vragen. De Voorstraat werd geprezen, maar ook daar zijn verbeteringen mogelijk. De basis voor een gezonde retail is in ons centrum zeker aanwezig. Een puienboek, en een beeldkwaliteitsplan moeten sturing geven aan de verdere ontwikkelingen. De Centrum Ondernemers, pandeigenaren en gemeente dienen daartoe de handen ineen te slaan. Een belangrijke rol is in de ogen van Unibail Rodamco weggelegd voor de centrummanager. “Dat is geen parttimebaan, maar een fulltime job. Hij of zij moet de kar trekken.”

Tips
Maak de Voorstraat autovrij, weer de fietsers uit de Schoolstraat. Cluster de fietsparkeervoorzieningen, zorg voor uniforme bestrating, verbind het centrum met de omgeving en de straten onderling, zorg dat het centrum bereikbaar is en leid het verkeer buitenom. Richt de pleinen anders in, waardoor het daar bijvoorbeeld ook op maandagochtend fijn verblijven is, zorg dat kinderen kunnen spelen, realiseer een gevarieerde groenaanleg, verplaats de markt naar het Treubplein en zorg dat boten kunnen aanleggen vlak achter de Voorstraat. Zo maar een aantal suggesties, ondersteund met schetsen, die aanwezigen prikkelden om snel aan de slag te gaan, te meer daar verschillende ideeën snel realiseerbaar zijn en niet veel behoeven te kosten.

De complete presentatie van Unibail Rodamco is hier te downloaden