Vervolgavond Broodfonds De Horsten

Vervolgavond Broodfonds De Horsten

09/11/2017 19.30-22.00 uur (Inloop vanaf 19.00 uur)
Restaurant De Schulpwei, Katwijkseweg 7, 2242 PA Wassenaar

Broodfonds De Horsten gaat er komen. Op de voorlichtingsbijeenkomst op 23 oktober gaven 27 ondernemers zich direct op (inmiddels tellen we al 35 inschrijvingen!) voor de vervolgavond op donderdag 9 november, die tot de oprichting moet leiden. Dan moeten minimaal 25 ondernemers aangeven dat ze willen meedoen en kan de officiële inschrijving beginnen. De formele oprichting wordt begin januari verwacht. In januari wordt ook de administratie ingericht, zodat de arbeidsongeschiktheidsvoorziening per 1 februari in werking kan treden.

Broodfondsen zijn populair. Steeds meer zzp’ers en andere kleine ondernemers kiezen ervoor om zich daarbij aan te sluiten. Zij zien in het broodfonds een goed en voordelig (gedeeltelijk) alternatief voor een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook hier werd -op ons initiatief- een broodfonds opgericht, en met succes. Het eind 2015 opgerichte Broodfonds Duivenvoorde telt inmiddels het maximale aantal deelnemers van 50. Op maandagavond 23 oktober organiseerden Ondernemend Wassenaar (OW) en onze vereniging daarom in Restaurant De Schulpwei, Katwijkseweg 7, 2242 PA Wassenaar een informatieavond om tot de oprichting van een tweede fonds te komen.

Veel zzp’ers en andere kleine ondernemers blijken zich niet tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren. De hoge kosten, die daarmee gemoeid zijn, weerhouden hen daarvan. Hoewel het ziekteverzuim onder ondernemers doorgaans erg laag is, lopen zij daarmee wel forse risico’s. Een broodfonds vormt dan een betaalbaar en transparant (gedeeltelijk) alternatief. Het is deeleconomie in optima forma, modern maar gebaseerd op een oud en beproefd principe. Het is een collectief waarin 20 tot maximaal 50 zelfstandige ondernemers elkaar steunen (maximaal 2 jaar) als zij een periode arbeidsongeschikt zijn. Een broodfonds is er in principe voor alle zelfstandige ondernemers, dus zowel zzp’ers als andere ondernemers met een eenmanszaak, BV of VOF. Meer informatie vind je op www.broodfonds.nl.

Hoe het werkt

Deelnemers in een broodfonds zetten elke maand een bedrag opzij op hun individuele broodfonds bankrekeningen. Daarmee bouwen zij een reserve op. Zodra een deelnemer ziek wordt, krijgt hij van de andere deelnemers uit hun reserves een kleine schenking. Dat wordt allemaal automatisch geregeld. Deze maandelijkse netto schenkingen zijn genoeg om van te leven. En omdat het om schenkingen gaat, hoeft daarover geen inkomstenbelasting te worden afgedragen. Wie uit zijn broodfonds stapt, bijvoorbeeld omdat hij een vaste baan krijgt of met pensioen gaat, krijgt het restanttegoed van zijn individuele broodfondsrekening gewoon uitgekeerd.

Onderling vertrouwen

Een broodfonds werkt op basis van gezamenlijke afspraken en onderling vertrouwen. De deelnemers kennen elkaar en bepalen wie zij toelaten. Wel moet iedere deelnemer al een jaar van zijn onderneming kunnen rondkomen en dit met jaarcijfers aantonen. Mensen met een ziekteverleden worden zonder extra voorwaarden toegelaten. De inleg is bepalend voor de uitkering. Er kan gekozen worden uit acht schenkingsniveaus; meedoen kan vanaf 33,75 tot 112,50 euro per maand. Ter indicatie: bij een maandelijkse inleg van € 45 ontvang je in geval van ziekte na een wachttijd van een maand en maximaal gedurende twee jaar schenkingen van in totaal € 1000 per maand. En bij een inleg van € 90 verdubbelt dat bedrag. Je betaalt verder alleen nog maandelijks € 10 contributie.

Praktijkervaring

Er is de afgelopen tien jaar veel ervaring opgedaan met broodfondsen en het systeem blijkt uitstekend te werken. Overal in het land hebben kleine ondernemers hiermee hun inkomenszekerheid voor weinig geld verbeterd en duizenden euro’s aan verzekeringskosten bespaard. Doordat het gemiddelde ziektepercentage onder de deelnemers slechts 1,27% bedroeg, zijn vaak al flinke buffers ontstaan. Daarnaast is er de Alliantie van broodfondsen, die ervoor zorgt dat individuele fondsen, die geconfronteerd worden met grote uitgaven door de andere broodfondsen worden ondersteund en zo hun verplichtingen kunnen nakomen. Mooie bijkomstigheid is de netwerkfunctie die broodfondsen voor hun deelnemers vervullen.

Kennis maken

Op de informatieavond legde André Jonkers, één van de mensen die 11 jaar geleden aan de wieg van het allereerste broodfonds stonden haarfijn uit hoe het allemaal in de praktijk werkt. Als je je hiernaast voor de bijeenkomst op 9 november aanmeldt, ontvang je naast een bevestiging van je deelname ook een email met een informatiebrief waarin de belangrijkste op 23 oktober besproken zaken op een rijtje zijn gezet en het concept-reglement en de bespreekpunten. Geïnteresseerd? Meld je dan hiernaast aan. Eerst meer informatie nodig? Neem dan contact op met Jan Janssens, tel. 071-8899074, mobiel 06-24719964 of email j.w.janssens@chionis.nl.

  Inschrijven voor dit evenement

  Geen lid van OVV of OW? Ook andere Voorschotense en Wassenaarse ondernemers zijn welkom! Meld u daarvoor aan als introducé.

  Ik ben een introducé Ja

  Restaurant De Schulpwei, Katwijkseweg 7, 2242 PA  Wassenaar

  Dit bericht delen?

  Wie hebben zich reeds ingeschreven voor dit evenement?

  Naam
  g-recaptcha-response
  Bedrijf
  Introduce
  Anne de Vries
  A. de Vries Elketro
  Annelies Bot
  Annelies Thuiszorg
  Ja
  Annemieke Derksen
  Annemieke erogotherapie
  Arjen van Tilburg
  De Wassenaarsche Viswinkel
  Babette Tettero
  Bodytreats
  Ben Jongeneel
  De Wassenaarsche Viswinkel
  Ben Jongeneel
  De Wassenaarsche Viswinkel
  Ja
  Bram van Paddenburgh
  Stukadoorsbedrijf B. van Paddenburgh
  Carin Schuurman
  Kantoorvakhandel Jan Schuurman
  Conny Damkier Johansen
  2Comfy
  Cora Koole
  Coranda
  Ja
  Erich
  Timmer-onderhoudsbedrijf E.Bläsing
  Ja
  Frans Koopsen
  All Sails
  Geertje Lyppens
  GLM-Psycholoog
  Ja
  Geraldine Mandas-Koster
  Mandas Mediation
  Hayley Ouwerkerk Doidge
  Freedom English
  Ja
  Ibrahim Sezer
  Sezer Bouw
  Ibrahim Sezer
  SEZER BOUW
  Ingeborg de Vries
  De Vries Bedrijfsjuridisch Advies
  Ja
  Jacqueline Raaijmakers
  See Talent
  Ja
  Jan Diephuis
  Jan Diephuis Property Valuation
  Jan Janssens
  Chionis
  Jan Schuurman
  Kantoorvakhandel Jan Schuurman
  Jantine Bakker
  Apple & Pur / Kidsproof
  Joost Jansen
  Rooduijn Jansen BV
  Katinka Bevaart
  Btax
  Krijn Smallenburg
  KS Consult
  Kristiane Reinhardt
  Colours of the rainbow
  Ja
  Lars Beuming
  Max Health Care B.V.
  Ja
  Leo Harinck
  House of Lords
  Leon Berg
  Elbe Groen
  Marco en Nico Berg
  Berg Stal en Weide Inrichting
  Marco Rimmelzwaan
  Buro V&G
  Marco Schelvis
  Klusbedrijf Haddock
  Ja
  Marjan Cok
  Muziekmaatje
  Marjan Cok
  MuziekMaatje
  Marjolein Altena
  Marjolein Altena, tekstschrijver
  Marloes Hansen
  Feelgood Marloes Hansen
  Maximilian Morrosch
  Maximilian Morrosch
  Merel Harmse
  Gatouder Merel
  Michel Remmerswaal
  Makelaarscentrum Wassenaar
  Monique Collee
  Monique Collée, coach
  Ja
  Otto Valk
  Otto Valk Kennis van Groen
  Paul Knoester (2 personen)
  Autorijschool Paul Knoester
  Peter Scharroo
  Taxi Scharroo
  Peter van Vliet
  Adcon van Vliet bv
  Philip van Aken
  Phil’s frameworks
  Raymond Talsma
  House of Lords
  Roland Meijer
  De Reclame Winkel
  Ja
  Simon Koekoek
  Koekoek Advies
  Tamara Heerschap
  Apple & Pur / Kidsproof
  Tanneke den Hartog
  Mr. Tanneke den Hartog