Vijf vragen aan …. Anja van Veen | Lekker! Kaas & Delicatessen

Vijf vragen aan …. Anja van Veen | Lekker! Kaas & Delicatessen

‘De vrijheid om je eigen beslissingen te nemen is heerlijk’

55 jaar was Anja van Veen toen ze drie jaar geleden het roer radicaal omgooide en van een jarenlange carrière als werknemer in de zorg, ineens mede-eigenaar werd van Lekker! Kaas & Delicatessen in de Schoolstraat in Voorschoten. ‘Geen seconde spijt gehad, wat is dit een leuk vak!’, zegt ze.

Hoe ben je dan hier terecht gekomen?
‘Bij toeval!’, lacht ze. ‘Ik kom oorspronkelijk uit Limburg maar voor het werk kwam ik naar het westen. Ik ben opgeleid als verpleegkundige en heb dat vak jarenlang uitgeoefend. De laatste tien jaar werkte ik bij een zorgverzekeraar. Tijdens een reorganisatie besloot ik niet verder te solliciteren. Ik vond het wel goed zo. In het begin was die vrije tijd heerlijk maar al na een paar weken begon ik me te vervelen, ik miste het contact met mensen. Marco de Vos was net een delicatessenzaak hier begonnen en vroeg om een zaterdaghulp. Dat ging me iets te ver op mijn leeftijd maar het beroep trok me wel. Ik werd aangenomen voor een paar dagen in de week. Na een jaar zijn we samen verder gegaan, ik werd mede-eigenaar.’

En dus was je ineens ondernemer?
‘Ja, en ik vind het heerlijk. Die vrijheid om je eigen beslissingen te nemen is geweldig. Een speciale opleiding heb ik niet gehad, ik heb veel van Marco geleerd. Verder is het vooral heel veel vakliteratuur lezen en productkennis opdoen. We vullen elkaar lekker aan, Marco is heel creatief, dus hij doet veel met presentaties. Ik schijn goed te zijn in het inkopen.’

En wat vindt Voorschoten lekker?
‘Dat is heel verschillend. Soms is het gewoon uitproberen en soms krijg je tips van klanten. Onlangs vroeg een mevrouw om cannoli’s, Siciliaanse dessertkoekjes. We begonnen met een kleine voorraad voor de feestdagen maar die was zo op. Inmiddels hebben we ze in ons assortiment opgenomen. Ik kende de cannoli’s wel, ben een fan van Italië en was ook al eens op Sicilië, ze zijn echt heerlijk. Maar we kiezen vooral wat we zelf lekker vinden, meestal gaat dat goed en af en toe niet. Dan heb je daar ook weer van geleerd. Onze buitenlandse kazen komen overal vandaan. Italië, Spanje, Frankrijk en Engeland. Ook onze onlangs gebouwde notenbar blijkt een goede investering. Eigenlijk moet je gewoon eens bij ons binnenlopen om het volledige assortiment te bekijken.’

Hoe ziet de toekomst eruit?
‘Oh, ik ga nog wel een paar jaar zo door, het is veel te leuk. Marco en ik doen ook dit jaar weer mee met de landelijke competitie ‘Beste Foodspeciaalzaak’.  Vorig jaar was dat de eerste keer en we scoorden helemaal niet slecht maar we mikken natuurlijk op de top drie. Bijkomend voordeel van de competitie was en is, dat je bedrijf doorgelicht wordt. Wat is er goed en wat kan er nog beter? Met de adviezen die we vorig jaar kregen zijn we direct aan de slag gegaan en zo is onze winkel steeds een beetje beter en mooier geworden.’

Thuissituatie, boek, drankje, bucketlist?
‘Ik ben getrouwd en we hebben drie dochters. Die zijn inmiddels de deur al uit. Mijn favoriete boek is ‘Duizend schitterende zonnen’, van Khaled Hosseini. In de zomer drink ik het liefst Aperol Spritz en in de winter een glaasje port. Op mijn bucketlist staat het Pietenpad afmaken. Ik heb al een heel stuk gewandeld maar het is nog niet klaar. En verder wil ik nog wat mooie reizen maken maar die moeten wachten tot ik met pensioen ben over zeven jaar.’

Lekker! Kaas & Delicatessen
Anja van Veen
Schoolstraat 144, Voorschoten
T: 071-5617319
E: info@lekkervoorschoten.nl
W: lekkervoorschoten.nl

Bij de foto: Anja van Veen kwam vier jaar geleden bij Lekker! Kaas & Delicatessen werken. Inmiddels is ze mede-eigenaar van de onderneming. Tekst en foto: Marjolein Altena