Vijf vragen aan….Anneke Siemons | DNA Languages

Vijf vragen aan ….

Anneke Siemons | DNA Languages

“Je kunt elkaars taal nog zo goed spreken als je elkaars manier van doen, elkaars werkwijze, elkaars gewoonte niet begrijpt, kan de onderlinge communicatie alsnog spaak lopen. Daarom heb ik de Workshop Interculturele Communicatie ontwikkeld.” Aan het woord is Anneke Siemons, eigenaar van DNA Languages, een bedrijf dat zakelijke taaltrainingen op maat ontwikkelt en sinds 2015 lid van onze vereniging.

Waarom ben jij ondernemer? Wat maakt ondernemer zijn leuk?
“Wat ik na zeven jaar ondernemerschap nog steeds het allerleukste vind is de kick van het binnenhalen van een mooie opdracht. En met een mooie opdracht bedoel ik dan niet per se een opdracht die veel oplevert, maar meer een klus waarbij wij echt het verschil kunnen maken; waarbij wij voor mensen een dusdanige training kunnen ontwikkelen, dat ze bijvoorbeeld het Engels beter beheersen en daardoor een stap in hun carrière kunnen maken, of een grote deal kunnen sluiten. De voldoening die dat geeft is voor mij het mooiste aan het ondernemersvak.”

Wat zou jij graag anders willen in Voorschoten?
“Ik woon nu zo’n 14 jaar in Voorschoten en vind het een heel prettig dorp om in te wonen. Er is niet zoveel wat ik anders zou willen. Voor ondernemers (en wellicht ook andere mensen die weleens thuis werken) zou het wel wenselijk zijn om in het centrum een plek te hebben om te flexwerken. Hoewel ik een prachtig kantoor heb in een monumentaal pand in Den Haag, is het soms ook praktisch om in de eigen woonomgeving te werken. En op een flexwerkplek is dan gezelliger dan thuis.”

Hoe ben je geworden tot wat je nu bent en hoe hou jij jezelf scherp?
“Eén van de eerste dingen die ik als kind kon zeggen was ‘zelluf doen’. Toen ik vijf was verhuisden mijn ouders voor het werk van mijn vader van Noord-Holland naar Zuid-Limburg. Het werd mij daar heel snel duidelijk dat, om contact te kunnen maken met mijn klasgenootjes het heel belangrijk was om Limburgs te kunnen spreken en verstaan. Taal is in mijn hele jeugd altijd wel ‘mijn ding’ geweest. En toch koos ik voor een VWO-β richting. Maar toen ik na mijn eindexamen nog twijfelde tussen een studie levensmiddelentechnologie of econometrie, besloot ik een jaartje als au-pair naar Parijs te gaan. En daar leerde ik, hoe je een taal pas echt leert. En is ook mijn liefde voor het leren van talen verder aangezwengeld. Na een aantal jaren ervaring te hebben opgedaan bij een gerenommeerd taleninstituut in België en daarna bij een Nederlandse organisatie, had ik voldoende kennis en inzicht opgedaan om het ‘zelluf’ te gaan doen. En dat doe ik nog steeds met veel plezier!  Om mijzelf scherp te houden als ondernemer plan ik eens per kwartaal een ‘heidag’ voor mezelf in. Ik zoek dan een mooie plek op om me te bezinnen op mijn bedrijf. Op die dag schuif ik alle overige werkzaamheden opzij, zet ik mijn telefoon uit, en laat ik mijn mail voor wat het is. Met een groot vel en een opschrijfboekje stel ik mijn doelen op of bij, en bepaal ik waar ik me het komende kwartaal op ga richten. Daarnaast heb ik ook een coach met wie ik eens per maand kan sparren.”

Welke boek ligt er op je nachtkastje, wat is je favoriete drankje en wat staat er op je bucketlist?
“Ik heb al maanden ‘Mediteren voor beginners’ op mijn nachtkastje liggen, maar ik heb nog geen tijd gehad om eraan te beginnen. Voor een goed glas wijn kun je mij wakker maken en al helemaal als daar dan ook nog een goede maaltijd bij geserveerd wordt. Soms echter ook een heerlijk verkoelend biertje. Een reis naar Nieuw-Zeeland (ik ben gek op natuur en geef al jaren trainingen aan de ambassade van Nieuw-Zeeland) staat hoog op mijn bucketlist. Ook een reis naar Indonesië waar een deel van mijn roots liggen, kitesurfen, de elfstedentocht schaatsen en de vierdaagse lopen, staan erop.”

Welke vraag ben ik je vergeten te stellen?
“Wie de beroemdste klant is aan wie ik de Nederlandse taal ooit heb mogen leren. Maar dat is misschien ‘een beetje dom’ …”