Vijf vragen aan….Apoline Los | Ap-interim

Vijf vragen aan ….

Apoline Los | Ap-interim

Ondernemen is risico’s nemen en risico’s nemen heeft Apoline Los van Ap-interim gedaan. Vijftien jaar geleden door voor zichzelf te beginnen en vorig jaar door in een heel gaaf strandtent avontuur te stappen. Dat avontuur kreeg uiteindelijk geen vervolg omdat de eigenaar besloot niet te verkopen. Apoline zat niet bij de pakken neer en combineert nu haar eigen bedrijf met een totaal andere activiteit, namelijk stoelmassages.

Waarom ben jij ondernemer? Wat maakt ondernemer zijn leuk?
“Goede vraag! Ik werkte als projectmanager op een communicatiebureau in Amsterdam. Dat vond ik erg leuk maar ik maakte wel altijd enorme lange dagen. Op een gegeven moment was ik benieuwd of ik dat beter als zelfstandige kon doen. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben mijn eigen projectmanagementbureau Ap-interim gestart met één klant. Mijn vader vond dat toen een nogal risicovolle zet. Dit jaar vier ik mijn 15-jarig bestaan!”

Wat is voor jouw onderneming dit jaar het allerbelangrijkste?
“Het is dit jaar belangrijk voor mij om zakelijk alles weer op de rit te krijgen. Vorig jaar werden mijn partner (ook zelfstandig ondernemer) en ik gevraagd om een strandtent in Noordwijk te runnen voor de zomerperiode. Dat word je natuurlijk niet elke dag gevraagd… We zijn gek op het strand en dus was het antwoord al snel JA. Vanaf februari stonden we in weer en wind op het strand om de strandtent op te bouwen met een bouwteam. De hele zomer zaten we in een soort ‘rollercoaster en werkten we wel 90 uur per week’. Werkelijk alles moest in no time geregeld worden. Van menukaarten, gevarenanalyse n kritische controlepunten in de keuken, inrichting van de strandtent binnen en buiten, arrangementen voor bruiloften en (zakelijke)partijen, kassasystemen tot aan het hele (seizoens)personeelsgebeuren. We hebben uiteindelijk zo’n 80 meiden/jongens aangenomen. Het was een enorm leuke ervaring. Ik heb in de afgelopen zomer meer geleerd dan in de afgelopen 10 jaar! Inmiddels heeft de strandtent een nieuwe eigenaar. Het is dus nu zaak om weer nieuwe werkzaamheden op te pakken. Ik zou het leuk vinden om voor bedrijven in de buurt wat te mogen doen of samen te werken, als organisatorische duizendpoot. Vandaar ook mijn OVV-lidmaatschap.”

Hoe hou je jezelf scherp als ondernemer?
“Door soms eens buiten de gebaande paden te treden, zoals met de strandtent. Soms moet je naar mijn mening een risico nemen om verder te komen. Binnen ieders grenzen natuurlijk!”

Wat doe jij voor de gemeenschap?
“Twee jaar heb ik als vrijwilliger-consulente bij de Vrijwilligerscentrale van Voor Elkaar Voorschoten gewerkt en ook als vrijwilliger bij de educatieve uitjes van Kids for Animals van de Dierenbescherming afdeling Rijnmond. Dat laatste was een bijzondere leuke ervaring voor iemand die zelf geen dieren en kinderen heeft. De kids zijn tijdens deze uitjes namelijk vol aandacht en op hun allerleukst en -liefst en gaan aan het einde van de middag weer met papa of mama mee naar huis… Maar het allerleukste was toch wel Zwart Piet spelen met Ron Kühn als Sinterklaas op de Nutsschool. Dit hebben we vijf jaar lang gedaan. We hebben echt enorm gelachen tijdens deze toch wel intensieve ‘optredens’. Vooral het laatste halfuur als we er helemaal doorheen zaten. Het enige wat Ron dan nog kon uitbrengen was ‘hou op, hou op met je gekke gedoe, en ik wil nu echt deze baard af!”

Wat staat er op je bucketlist en wat ben ik je vergeten te vragen?
“Op mijn zakelijke bucketlist staat bovenaan ‘Een naaiatelier beginnen voor werklozen/vluchtelingen’. In mijn omgeving zijn er namelijk best veel (ook oudere) personen die maar niet aan het werk komen. In een naaiatelier kom je alle facetten tegen: mensen die dingen moeten organiseren, productie, creativiteit, transport, verkoop, verpakking, administratie, communicatie etc. etc. Dus iedereen kan in het atelier wel een werkplek vinden waardoor ze niet meer op de bank thuis hoeven te zitten. Het lijkt me echt mooi om dit van de grond te krijgen. Ik loop alleen nog tegen veel onmogelijkheden aan wat te maken heeft met uitkeringen, verzekeringen etc. Ik heb nog niet uitgevonden hoe ik dit idee rond kan krijgen…maar ben wel vast op naailes gegaan… En wat je mij vergeten bent te vragen? Of ik denk dat het mogelijk is om van je hobby je werk te maken. Het antwoord daarop is JA. Door stressvol werk heb ik altijd erg veel last gehad van mijn nek/schouder. Uit pure belangstelling ben ik een opleiding stoelmasseur gaan volgen en sinds vorig jaar ben ik gecertificeerd stoelmasseur. Ik merk dat stoelmassages, sinds 15 jaar nu de markt weer aantrekt, ook weer helemaal populair zijn bij bedrijven. Mede in het kader van welzijn, motivatie en het binnenboord houden van personeel. Ik heb dus van deze hobby, naast de werkzaamheden voor het projectmanagementbureau, ook mijn werk gemaakt. Mochten bedrijven hier dus interesse in hebben, ik kom graag langs met mijn massagestoel voor een ontspannende nek-rug massage.”