Vijf vragen aan… Dick van Straalen | Chateau Deux Filles

Vijf vragen aan… Dick van Straalen | Chateau Deux Filles

‘Altijd bezig met kwaliteitsverbetering’

Als er iemand kan spreken van een ‘uit de hand gelopen hobby’, is dat Dick van Straalen wel. Naast zijn baan heeft hij een wijnmakerij die jaarlijks zo’n 600 liter wijn oplevert. Van de gewone wijnen tot fruitwijnen, likeur en, binnenkort, zelfs cognac. Dick is al verschillende keren met zijn wijnen in de prijzen gevallen sinds de eerste oogst bijna 20 jaar geleden. Dat smaakte naar meer en Dick werd ondernemer met Chateau Deux Filles. Zijn wijn is inmiddels bij Hoogvliet en Slijterij Adegeest te koop maar ook in de regio.

door Marjolein Altena

Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?
‘Ik ben een boerenzoon, mijn ouders hadden Boerderij Voorlinden in Wassenaar, waar nu het museum is. Bij de boerderij was ook een kwekerij, dat vond ik veel interessanter. Later heb ik een kwekerij in Rijnsburg gehad. Die moest worden verkocht maar mijn groene vingers bleven. Ik vond een baan voor overdag. Toch bleef het kweken mij trekken. Thuis had ik al jaren een druivenplant staan die mooie vruchten droeg en dat was de inspiratie voor een bezoek aan open dagen van het Wijngaardeniersgilde. In 2000 kocht ik mijn eerste planten.’

Maar druiven in Voorschoten?
‘Jazeker, de 150 ranken staan op het volkstuinencomplex. Er is Voorschotens rood, wit en rosé. Naast de ranken staan rabarber, aalbessen, zwarte bessen en pruimen. Daar maak ik vruchtenwijn van. Frambozen koop ik in. Voorwaarde is wel dat ze uit Nederland komen. Na de pluk komt het fruit naar de wijnmakerij, de steeltjes gaan er van af, ze worden gekneusd en dan gaan ze in een vat met gist. Na zes dagen wordt er geperst. Dan gaat het fruit in het vergistingsvat. Na vier weken wordt het bezinksel er uit gefilterd. Dat wordt zeker vijf keer herhaald en na een jaar is de wijn drinkbaar. Wat een goede wijn is? Dat is heel persoonlijk.’

Hoe bevalt het ondernemerschap?
‘Geweldig, je bent echt zelf bezig met de toekomst van je bedrijf, de kwaliteit verbeteren. Het is wel druk want na mijn werk en in het weekend ben ik elke dag in de wijngaard of de wijnmakerij. Maar het bedrijf is flink gegroeid, zo maak ik tegenwoordig ook likeur. Als een vat niet zo goed gelukt is, laat ik de wijn destilleren voor onder andere ‘De Borrel van Voorschoten’ maar ook andere likeuren als ‘glühweinlikeur, of speculaaslikeur. In 2019 ben ik begonnen met cognac te maken. Die is in 2022 klaar maar ik heb al geproefd en hij wordt erg lekker.’

Een duurzame manier van wijn maken dus?
‘Ja, wij gooien nooit iets weg. Alles wordt gebruikt en is lokaal. Alle druiven zijn ziekteresistent, dat betekent dat er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden op de wijngaard. Voor de bemesting gebruik ik koemestkorrels en zeewierkalk. Na het maaien van het gras dat tussen de plantenrijen ligt, komt er stikstof vrij wat weer extra voeding aan de grond geeft. 2020 was een prima wijnjaar maar 2021 niet. De zomer was nat en kil, de oogst is stukken minder dan normaal.’

Thuissituatie, boek, drankje, bucketlist
‘Ik ben getrouwd en heb twee dochters waar de wijngaard naar is vernoemd. Lezen doe ik niet zo veel, alleen vakliteratuur. Mijn favoriete drankje is, gek genoeg, een Belgisch Bockbiertje. Op mijn bucketlist stonden roestvrij stalen wijntanks, daar droomt elke wijnmaker van. Die heb ik inmiddels gekocht dus mijn lijstje is behoorlijk leeg.’

Chateau Deux Filles
Dick van Straalen
Tuinderspad 1, Voorschoten
T 06 12807820
E: Chateaudeuxfilles@gmail.com
W: www.Chateaudeuxfilles.nl

Bij de foto: Voorschotens enige wijnmaker Dick van Straalen kan genieten van een glaasje wijn maar persoonlijk drinkt hij liever een biertje. Foto: VSK