Vijf vragen aan… Don Laman | Laman Auto’s

donlaman3

Vijf vragen aan… Don Laman | Laman Auto’s

‘Met een gezonde dosis inzet, lef en doorzettingsvermogen kom je een heel eind’

Hij wilde per se niet iets met auto’s gaan doen, toch is hij al jaren actief in de autobranche. In maart van dit jaar startte Don Laman (43) zijn eigen bedrijf, gericht op bedrijfsauto’s. Twee dagen later ging Nederland in een lockdown en investeerden bedrijven daar niet meer in. Toch ging hij niet bij de pakken neerzitten. “De achteruitkijkspiegel van je auto is klein, je voorruit is veel groter. Dus ik kijk vooral vooruit.”

door Manon Vonk

Waarom ben jij ondernemer en wat is voor jou dit jaar het allerbelangrijkste?
“Vrijheid in alles: strategie, dagelijkse praktijk, prioriteiten, denken en aan niemand toestemming hoeven vragen. En de afwisseling: het ene moment sta je een auto te poetsen of leg je aan een klant uit hoe een auto werkt en het andere moment ben je bezig met de strategie van je bedrijf. Superleuk! Het allerbelangrijkste nu voor mij is naamsbekendheid krijgen. Ik doe er inmiddels ook personenauto’s bij en dan in het bijzonder hybride occasions en elektrische auto’s. De dienstverlening wordt binnenkort uitgebreid met lease, dat wordt echt heel leuk.”

Hoe ervaar je de crisis?
“In maart en april toch heftiger dan ik vooraf had gedacht, vooral mentaal. Naast het echte coronavirus heerst ook het angstvirus. Dat belemmerde mij in het begin om van het ondernemerschap te genieten. Ik ben van nature positief en heb mezelf herpakt, door beet te pakken wat er wel kan. Dat is een goede zet gebleken. Met een gezonde dosis inzet, lef en doorzettingsvermogen blijk je een heel eind te kunnen komen.”

Hoe ga jij binnen je bedrijf om met de anderhalve meter economie?
“Ik geloof niet in de anderhalve meter economie. Mensen zijn in mijn ogen sociale wezens en willen graag elkaar een hand of een knuffel kunnen geven, samen feest vieren en samenwerken op locatie in plaats van thuis alleen achter een scherm. Wat ik wel heel sterk geloof is dat het nieuwe normaal emissieloos is: we moeten de opwarming van de aarde keren. De emissieloze economie is de toekomst. Op het gebied van mobiliteit wil het kabinet dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn, dus op elektriciteit of op waterstof rijden. Dat gaat een grote impact hebben met kansen en bedreigingen. Ik ben daar al volop mee bezig.”

Wordt het ooit nog zoals het was?
“Op sociaal gebied zeker! Op gebied van milieu en klimaat hopelijk niet! Hoe de mensheid nu met de natuurlijke bronnen van de aarde omgaat is niet duurzaam. De captains of industry in alle sectoren zullen nu echt aan de bak moeten met verduurzaming, emissieloos rijden, emissieloos bouwen, emissieloos reizen, emissieloos produceren et cetera.”

Wat staat er op je bucketlist?
“Een vakantiehuis kopen op Terschelling en dan met mijn gezin en vrienden daarnaartoe. Ik hou van dat eiland. Verder in een oude Riva over het Lago di Como cruisen. Geweldig! En met een zeilboot langs de kusten van de Middellandse Zee en de Adriatische Zee zeilen. De ultieme vrijheid, wind door je haren en zon op je hoofd. Heerlijk!”

Laman Auto’s
Don Laman
Rouwkooplaan 13
2251 AP Voorschoten
T 06 5250 9973
E verkoop@lamanautos.nl
I www.lamanautos.nl

Bij de foto: Don Laman: “De vraag die mij drijft is: Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan?”