Vijf vragen aan… Edward van der Helm | Van Der Helm & Schols uitvaartzorg

Vijf vragen aan… Edward van der Helm | Van Der Helm & Schols uitvaartzorg

‘Met een afscheid begint de herinnering’

‘Een goede uitvaartondernemer is betrokken en empathisch, een rots in de branding, een aanspreekpunt in moeilijke tijden maar tegelijkertijd gefocust op het zo goed mogelijk uitvoeren van de wensen. Wij zijn ons er enorm van bewust dat met elk afscheid de herinnering begint. Die herinnering moet dus perfect zijn, je kunt het niet even over doen’, zegt Edward van der Helm van Van Der Helm & Schols uitvaartzorg. Het bedrijf vestigde zich onlangs aan de Leidseweg.

door Marjolein Altena

Hoe ben je het vak ingerold?
‘Per ongeluk’, lacht Edward. ‘School was niets voor mij en op mijn 16e ging ik er vanaf. Had mijn diploma als automonteur maar ook dat was niets voor mij dus ik kwam ik in een kledingwinkel terecht en werd daar op mijn 21e bedrijfsleider. Op een dag vertelde een klant over zijn werk in de uitvaartbranche. Ik was geïntrigeerd, daar had ik nog nooit aan gedacht. ‘Loop maar eens een dagje mee’, nodigde hij uit. Dat deed ik en was verkocht, zei mijn baan op en werd chauffeur maar deed daarnaast allerlei taken als verzorgen, bevoorrading, aangiften en was drager. Toen al zag ik dat je het met een beetje extra aandacht voor de familie het afscheid veel mooier kunt maken. Dat was een eyeopener.’

Maar je koos voor het ondernemerschap?
‘Ook dat was weer toeval. Bij een van mijn werkgevers kreeg ik de kans om uitvaartbegeleider te worden maar toen dat bedrijf verkocht werd aan een landelijke uitvaartondernemer, ben ik weg gegaan. Bij mijn oude werkgever had ik alle vrijheid en ik wilde niet aan strakke regels gebonden zijn. Dus maar zelfstandig. In 2009 begon ik vanuit huis maar met een gigantisch netwerk in Rijswijk, Den Haag en omgeving. Al snel kwamen aanvragen van bekenden binnen. Over die uitvaarten werd nog lang nagepraat, dat is de beste reclame en de zaken gingen goed. Een paar jaar later ben ik samengegaan met uitvaartondernemer Patricia Schols, een bekende naam in Delft. Nu hebben we zelf drie uitvaartcentra en in Leidschendam een uitvaartwinkel waar iedereen kan binnenlopen met vragen en waar we herinneringsmogelijkheden laten zien. Omdat we meer ruimte nodig hadden, is het kantoor nu in Voorschoten gevestigd waarbij we ons ook richten op de Leidse regio.’

Wat maakt dit vak zo mooi?
‘Het is een ambacht. Je hart moet er in liggen. De uitvaartbranche is de afgelopen twintig jaar ontzettend veranderd. Mensen willen zelf het afscheid regisseren, in de geest van de overledene. Wij zorgen dat dat ook gebeurd, wij verzorgen en ontzorgen alles. Het verdriet van de nabestaanden is hetzelfde maar de dankbaarheid is groot na een perfect verlopen uitvaart en dus een mooie herinnering. Daar doe je het voor.’

Waarin zijn jullie onderscheidend?
‘Ik denk dat wij niet alleen goed luisteren naar de wensen maar de familie er ook echt bij betrekken. Dat begint al met de verzorging van het lichaam. Dat doen we het liefst samen. Daarnaast overleggen we ook uitgebreid over de mogelijkheden die er zijn. Is er een crematie, dan kan de familie mee naar de oven. Dat weten veel mensen niet. En je leert ook elke keer weer bij. Een paar jaar geleden stonden bij één van de uitvaarten de zes dragers na afloop met hun hoed in de hand op een rijtje om afscheid te nemen. Het bleek een schot in de roos en de familie was enorm ontroerd. Dat hebben we er dus ingehouden. Corona heeft ons ook veel geleerd. We bieden tegenwoordig op onze site de digitale mogelijkheden rondom een uitvaart, zoals een digitaal condoleanceregister of een livestream aan. Dat wordt enorm gewaardeerd.’

Thuissituatie, drankje, boek en bucketlist?
‘Samenwonend, twee kinderen en twee honden. Mijn drankje is een rum-cola. Ik lees op het moment de nieuwste van John Grisham ‘Sterspeler’. Ben een echte fan van deze schrijver. Een bucketlist heb ik niet, als ik iets wil, zorg ik er voor.’

Van Der Helm & Schols uitvaartzorg
Edward van der Helm
Leidseweg 68
2251 LC  Voorschoten
T 071 -8897163
E edward@vdhuz.nl
W www.vdhuz.nl

Bij de foto: Het team van Van Der Helm & Schols Uitvaartzorg. V.l.n.r.: Ilse, Sjoerd, Sally, Patricia, Mark, Edward van der Helm en Anneke. Foto: PR