Vijf vragen aan….Harm van Os | Fa. Freek van Os

harmvanos

Vijf vragen aan ….

Harm van Os | Fa. Freek van Os

Wie kent ze niet de opvallende gele wagens van Fa. Freek van Os, die weet wat water is, maar ondertussen in veel meer is gespecialiseerd: verstoppingen, rioleringen, daken en dakgoten, zonnepanelen, energiezuinige gas-, water- en cv-installaties en het oplossen van lekkages. Tegenwoordig staat de tweede generatie in de persoon van Harm van Os aan het roer bij dit al weer meer dan 35 jaar bestaande familiebedrijf.

Waarom ben jij ondernemer en wat maakt ondernemen zo leuk?
“Solliciteren leek mij iets vreselijks. Dan toch maar liever bij pa in het bedrijf. Ik kreeg zo ook de kans om met alle aspecten van de onderneming kennis te maken. Van het werken met je handen tot het werken met je hoofd. Vaktechnische kennis opdoen, medewerkers aansturen en cijfers interpreteren. Zo kom je nooit in een sleur. De grote variatie in werkzaamheden houdt het voor mij boeiend.”

Wat is voor jouw onderneming dit jaar het allerbelangrijkst?
“De klanten staan natuurlijk altijd op 1. Daarom gaan we ook volgend jaar naar een nieuw bedrijfspand op het terrein in de Dobbewijk waar Avalex zou komen. De voorbereidingen daarvan vragen heel veel aandacht. Uiteraard wordt het pand voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp. En zullen we waar mogelijk voor meer duurzame toepassingen zorgen.”

Wat zou jij graag anders willen in Voorschoten?
“Die vraag breid ik uit tot de hele regio. En dan denk ik in de eerste plaats aan de bereikbaarheid. Wij beperken onze dienstverlening niet tot het eigen dorp. Onze medewerkers staan te vaak 20 minuten of langer stil als ze in Leiden of Zoeterwoude moeten zijn. Wat je op de ene of andere manier altijd in de prijs moet doorberekenen. Probeer dan maar eens concurrerend te blijven. Laat de overheid daarom alle verkeersknelpunten zo snel mogelijk aanpakken en ieder van ons rekening houden met medeweggebruikers als hij of zij kiest voor het vervoermiddel dat wordt gebruikt en de tijd wanneer wordt gereisd.”

Wat doe jij voor de gemeenschap?
“Allereerst  als MKB-bedrijf netjes belastingen en premies betalen. En dat kan menige multinational mij niet nazeggen. Daarnaast sponsoren wij de Paardenmarkt, de ijsclub en Voorschoten Jazz en dragen of droegen we bij aan Theehuis Jansland, de natuurspeeltuin en Koningsdag. Verder doen we veel zaken met ondernemers uit het eigen dorp. Zoals Aannemersbedrijf Den Hollander, een topbedrijf!”

Wat heb ik allemaal niet gevraagd?
“Hoe het er thuis uit ziet (partner en drie kleine kinderen). Of ik voor de kids een toekomst in het bedrijf zie weggelegd (mogen ze zelf weten, over twintig jaar ziet de wereld en ons bedrijf er heel anders uit). Welke boeken ik lees (onlangs de ‘dark tower’ serie van Stephen King afgerond). Waar ik de laatste keer kippenvel van kreeg (gewoon van de kou). Waarnaar ik de volgende keer met vakantie ga (eigen land of de Ardennen). Mijn favoriete drankje (een koud biertje op een zonnig terras). En tenslotte wat er bovenaan op mijn bucketlist staat (dat ik mijn bucketlist eens compleet moet maken).”