Vijf vragen aan….Jan Janssens | Chionis

jj_website

Vijf vragen aan ….
Jan Janssens | Chionis

 

In 2017 werd de in Voorschoten woonachtige en in Leiden kantoor houdende Jan Janssens lid van de ondernemersvereniging en gaf hij direct aan dat hij bereid was om een tweede Broodfonds (onderlinge arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor ondernemers) voor Voorschoten en Wassenaar mee te helpen oprichten. Broodfonds De Horsten is inmiddels alive and kicking. Ook bracht hij onlangs ‘Het grote Ideeënboek voor sportclubs’ uit. Een boek met meer dan 250 ideeën, ludieke acties, praktische tips en slimme trucs van sportclubs voor sportclubs. En is hij de oprichter van de community NL Sportclub. 

Waarom is ondernemen leuk?
“Ook al blijf je in heel veel opzichten natuurlijk afhankelijk van anderen, als ondernemer neem je je lot in eigen handen. Zo was ik nu in staat om het ideeënboek uit te brengen. Daarvan heb ik er in de voorverkoop al enkele duizenden weten te verkopen. Nog belangrijker is de start van NL Sportclub, een nieuwe community van en voor bestuurders van sportclubs. Om tegenwicht te bieden aan het idee dat sportclubs zichzelf overleefd hebben en de belangen van sportclubs te behartigen, heb ik samen met vijftien voorzitters van sportclubs actief in evenzoveel verschillende takken van sport en afkomstig uit alle provincies in Nederland de stichting NL Sportclub opgericht. We willen stimuleren dat sportclubs meer kennis en ervaring gaan uitwisselen en meer gaan samenwerken.”

Wat is je thuissituatie?
“Ik ben getrouwd met Ineke, mijn eerste echte liefde. We hebben een zoon van 23 en een dochter van 27. Allebei al uitgevlogen. Zij hoeven niet hetzelfde werk te gaan doen en ook niet per se zelfstandig te ondernemen. De sportsector is voor een ondernemer, vanwege het semipublieke karakter en de dominantie van vrijwilligerswerk, een heel lastige sector. Ik wil wel graag dat ze net als ik initiatieven nemen waardoor ze net als ik richting geven aan hun eigen werk. Dat lukt ze ook wel geloof ik.”

Welk boek ligt er op je nachtkastje en wat is je volgende vakantiebestemming?
Het boek ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’, over het verblijf in een asielzoekerscentrum, ligt op mijn nachtkastje. Het is geschreven door Rodaan Al Gilidi een Irakees die maar liefst negen jaar in een asielzoekerscentrum verbleef voordat hij een verblijfsvergunning kreeg. Hilarisch en dieptreurig tegelijk. Een must read voor iedereen die denkt dat asielzoekers hier alles in de schoot geworpen krijgen. Onze volgende vakantiebestemming is China. Vreemd en fascinerend land met leuke mensen. Eerder hebben we in het noorden rondgetrokken, nu is het zuiden aan de beurt.”

Wat zou je anders willen  in Voorschoten?
“De treinverbinding met Leiden. Of eigenlijk de aansluitingen daar. Dat je op het traject van Voorschoten naar Amsterdam altijd een kwartier stilstaat of moet wachten op Leiden Centraal en op zondag zelfs bijna een half uur moet wachten op reizen naar en van richting Utrecht vind ik hoogst irritant.”

Favoriete drankje, bucketlist en vergeten te vragen?
“Ik drink (te)veel koffie, af en toe een fruitige frisse Verdejo. De beklimming van de Kilimanjaro staat al jaren bovenaan mijn lijstje, maar het is er nog niet van gekomen. Je bent vergeten te vragen of ik familie ben van de wielrenner. Ik word al mijn hele leven geassocieerd met de legendarische eerste Nederlandse Tourwinnaar. Een jaar of tien geleden heb ik eens met hem geluncht. Hij was sympathieker dan ik dacht. Hij heeft trouwens een s minder in zijn naam. De arme tak hè…”

 

www.chionis.nl