Vijf vragen aan Joost van den Berg | Van den Berg Assurantiën

joostvandenberg2

Vijf vragen aan Joost van den Berg | Van den Berg Assurantiën

‘Ik ben het ondernemerschap ingerold’

Zijn studie technische bedrijfskunde aan de HTS in Enschede is geen logische opleiding om in het verzekeringsvak te gaan, toch leidde dat uiteindelijk voor Joost van den Berg tot de start van zijn eigen assurantiebedrijf. “Ik werkte ’s avonds in een callcenter voor een groot financieel advieskantoor en werd teamleider. Dat vond ik zo leuk dat ik via wat omwegen in 2014 mijn eigen assurantiekantoor startte toen ik de kans kreeg de assurantieportefeuille van Bert van Elst over te nemen.”

door Manon Vonk

Wat maakt ondernemen leuk en hoe hou jij jezelf scherp?
“Geen dag is hetzelfde. Ik mag elke keer ergens anders in de keuken kijken. Ik heb in Voorschoten een hele mooie en diverse klantenkring, maar ook ver daarbuiten. De vraagstukken die op mijn pad komen, zijn heel verschillend. Ben ik nu bezig met een nieuwe pensioenregeling voor een uitgeverij in Rotterdam, regel ik straks een hypotheek voor een klant die een B&B start in Bantega Friesland. Ik volg veel opleidingen om bij de tijd te blijven. Verder is sparren met collega-ondernemers en vakgenoten voor mij een goede manier om scherp te blijven. Ik spreek vaak met makelaars, taxateurs en specialisten bij banken. Hun input brengt mij veel.”

Waarom ben jij lid van de OVV?
“Het antwoord kan heel kort zijn. Ik was al een paar keer mee geweest met Reza Farsi, toen Bert Westra zei, zou je niet eens lid worden. Dat heb ik toen maar gedaan. Ik ken natuurlijk vanuit mijn werk al veel ondernemers. Ik zie wel dat nieuwkomers bij de OVV soms wat verloren rondlopen. Is het een idee om een nieuw lid een half jaar lang te koppelen aan een ‘oude rot’ die de nieuweling wegwijs maakt? Verder mis ik het dat we niet fysiek bij elkaar kunnen komen.”

Hoe zie jij de toekomst van jouw vak?
“In mijn vak speelt automatisering een grote rol, dat heeft gevolgen voor het persoonlijk contact. Toch zie ik dat nog veel particulieren voor een goede auto- of woonverzekering naar een adviseur gaan. Voor een hypotheek doen de meeste dat sowieso. Vaak volgen dan de verzekeringen vanzelf. Bepaalde partijen winnen terrein, zoals Centraal Beheer en Independer. De Rabobank daarentegen is niet meer zo actief in de werving van nieuwe klanten. En dan komt een assurantiekantoor als het mijne in beeld. De waarde van goed advies blijft. Daar ben ik van overtuigd.”

Wat mis je in Voorschoten?
“Ik ben een koffiefanaat en koop mijn espressokoffie bij een branderij in Kampen. Zo’n soort winkel mis ik in Voorschoten. We hebben een mooie campagne met ‘Wees loyaal, shop lokaal’, maar dat doen we toch te weinig met zijn allen. Zeker nu is dat hard nodig. Als er steeds minder in Voorschoten gekocht wordt, wordt het ook steeds minder aantrekkelijk om zich hier te vestigen. Misschien een idee om leegstaande winkels aan de randen om te bouwen tot woningen en zo het centrum compacter en aantrekkelijker te maken?”

Thuissituatie, boek, drankje en bucketlist?
“Ik ben getrouwd, heb een dochter van tien en een zoon van twaalf. Boeken lezen beperkt zich nu tot vakanties helaas. Naast koffie, mag ik graag een lekker wijntje of een bijzonder biertje drinken, zoals Voorschotens Blond. En mijn bucketlist… ik had vorig jaar een kaartje voor de Dutch GP. Ik hoop dat ik die dit jaar kan gebruiken.”

Van den Berg Assurantiën
Joost van den Berg
Papelaan 85c
2252 EG Voorschoten
T 071 561 4959
E info@vandenbergassurantien.nl
I www.vandenbergassurantien.nl

Bij de foto: Joost van den Berg: “Als er steeds minder in Voorschoten gekocht wordt, wordt het ook steeds minder aantrekkelijk om zich hier te vestigen.”