Vijf vragen aan …. Judith Kaspers | NOOS Sharing Boutique

Vijf vragen aan …. Judith Kaspers | NOOS Sharing Boutique

‘Kleding is een wegwerpartikel geworden’

Ze heeft het liever niet over ’tweedehands’ kleding. ‘Noem het maar ‘well-loved’, zegt Judith Kaspers van NOOS Sharing Boutique. De naam is afgeleid van ‘Never Out of Stories’, met een knipoog naar ‘Never Out of Stock’, een bekende uitdrukking in de mode-industrie. NOOS Sharing Boutique verhuurt designerkleding voor speciale gelegenheden.

Hoe kwam je bij dit concept?
‘Bij toeval. Ik ben senior inkoper facilitaire diensten bij het LUMC maar in mijn studententijd werkte ik bij The Sting en deed modellenwerk. Deze ervaringen hebben bijgedragen aan mijn liefde voor mode. Maar op een gegeven moment merkte ik dat eigenlijk ik elke maand iets nieuws kocht. Dat was veel te veel en daarom deed ik mee aan de ‘No buy challenge’, zes maanden geen kleding kopen, nieuw of tweedehands. Dat ging lekker en ik hield het twee jaar vol. Ik merkte dat we veel te veel kopen, kleding is een wegwerpartikel geworden maar we hebben geen idee welke impact dat gedrag heeft op het milieu.’

Dus je koos voor duurzaamheid?
‘Dat is absoluut mijn drijfveer geweest. Ongeveer 4% van de CO2-uitstoot komt van kleding en schoenen. Steeds meer bedrijven richten zich op duurzame kleding, nieuw of gedragen. Ik koos voor de verhuur. Tijdens mijn challenge merkte ik dat je met een paar basisstukken en combinaties een heel eind komt. Maar dan blijven er nog gelegenheden over waarvoor je extra je best wil doen. Een bruiloft, jubileum, gala, noem maar op. Dat draag je vaak maar één keer. Ja, alleen vrouwenkleding, mannen zijn over het algemeen al duurzaam met hun kleding, die dragen ze tot de gaten er in vallen.’

Waar haal je je collectie vandaan?
‘Soms koop ik rechtstreeks van klanten. Zij hebben dan van alles in de kast hangen wat ze niet meer dragen of wat niet meer past, maar wel van hoge kwaliteit is. En ik speur tweedehands sites af. De kleding die hier binnenkomt wordt door mij gereinigd. Ik heb een hele goede stomerij die duurzaam werkt. Zij geven mij ook advies over de stoffen, wat kan er wel en wat kan er niet. Maar zo weet ik in ieder geval dat alle kleding die ik verhuur, echt schoon is.’

Hoe werkt het?
‘Klanten kunnen op afspraak langskomen. Alle kleding staat bij mij thuis, van maat 34 tot en met 42 en af en toe maat 44. Het is allemaal merkkleding van Ted Baker tot Maje, Lady Pipa en Karen Miller. Voornamelijk jurken maar ook jumpsuits zijn tegenwoordig in de mode. Ik ben er hard naar op zoek. De kleding is te huur voor 7 of 14 dagen. De prijzen zijn afhankelijk van de aanschaf- en de reinigingskosten. Na elke huurperiode wordt de kleding opnieuw gereinigd. Natuurlijk zijn alle jurken op de site te zien maar ik weet dat veel vrouwen graag eerst passen want het moet wel lekker zitten. Binnenkort doen we een fotoshoot voor de site. Vrouwen die kleding willen inbrengen kunnen dat via de site ook aangeven. En ik sta natuurlijk open voor creatieve ideeën.’

Thuissituatie, boek, drankje en bucketlist?
‘Ik ben getrouwd en we hebben twee kinderen. Op mijn nachtkastje ligt het boek ‘Een werkweek van vier uur’ over je tijd zo efficiënt mogelijk indelen. Ik leer er veel van. Mijn favoriete drankje op het moment zijn mocktails maar ik kan ook genieten van een goed glas witte wijn. Op mijn bucketlist staat een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Dat moet wachten tot de kinderen wat ouder zijn.’

Judith Kaspers-Dokkum
NOOS Sharing Boutique
Bram Limburgstraat 74, 2251 RR Voorschoten
T 06-41387329
W noossharingboutique.com
E judithdokkum@hotmail.com

Foto: Mooie merkkleding huren voor een speciale gelegenheid. Een gloednieuw duurzaam concept in Voorschoten van initiatiefneemster Judith Kaspers. Tekst: Marjolein Altena Foto: PR