Vijf vragen aan … Jules Perel | Mijn Idé Foto

julesperel2

Vijf vragen aan … Jules Perel | Mijn Idé Foto

‘Ik wil plezier hebben in wat ik doe en maak’

Jules Perel is ondernemer in hart en nieren. “Ik heb nog nooit wat anders gedaan.” Samen met zijn zoon Stan heeft hij Foto Van den Boogaardt overgenomen. Inmiddels is de winkel weer open en stapje voor stapje maakt Jules er zijn eigen winkel van. “Mijn grootste doel voor dit jaar is gewoon plezier hebben in wat ik doe en maak. Voor de winkel geldt: een goede balans vinden tussen commercie en leuke dingen blijven doen.”

door Manon Vonk

Waarom ben je ondernemer en wat maakt het leuk?
“Ik ben altijd al ondernemer geweest. De uitdagingen die je hebt, je doelen neerzetten en halen. Belangrijk vind ik dat je als ondernemer dicht bij jezelf moet blijven. Ik kan alleen mooie dingen maken als dat het geval is. Als je voor iemand werkt in loondienst, is dat toch lastiger. Wat het leuk maakt? Eigenlijk alles. Door de huidige coronacrisis laten mensen minder vaak portretten maken. Ik vind het een uitdaging om juist dat nu weer in de winkel aan de man te brengen.”

Hoe ben je geworden tot wat je nu bent?
“Ik heb mijn hele leven alleen maar dingen gedaan waar ik zelf volledig achterstond. Ik zoek alles zelf uit. Ik was de eerste in Nederland die overstapte op digitaal printen. Gewoon in het diepe springen en doen. Ik wil plezier hebben en presteren. Er zit wel een maar aan. Heb ik mijn doel bereikt, dan raak ik de interesse kwijt. Dan wil ik door naar de volgende uitdaging. Ik wil niet elke dag hetzelfde doen.”

Hoe ervaar je de crisis en hoe pas je de maatregelen toe?
“De crisis is een slechte zaak. Ik snap heel goed dat er zaken geregeld moeten worden om Covid-19 onder de knie te krijgen, maar de tol die betaald moet worden is enorm. We beseffen met zijn allen nog niet wat de consequenties zijn. Wat ik mis is, hoe we het voor het bedrijfsleven beter gaan regelen. De klap die daar nog gaat komen, is gigantisch. Ik ben nu gestart met de winkel, daar merk ik natuurlijk ook de effecten. We nemen strikt de 1,5 meter in acht. Het acrylscherm bij de balie heb ik weggehaald. Dat is wat mij betreft alleen maar schijnveiligheid. Gewoon afstand houden, alles goed blijven doorluchten en niet te veel mensen binnen laten.”

Wordt het ooit nog zoals het was?
“Nee dat wordt het niet. We worden overstroomd en geleid door regels. Daar irriteer ik mij mateloos aan en het wordt alleen maar erger. Veel mensen vinden het wellicht fijn dat er zoveel geregeld wordt, maar ik niet. Ik hoop dat het na corona weer een beetje normaliseert, maar ik heb er een hard hoofd in. Echt alles, maar dan ook alles wordt geregeld en dat was overigens voor corona ook al zo, maar nu nog erger.”

Boek, favoriete drankje en bucketlist?
“Er ligt geen boek op mijn nachtkastje. Lees sowieso niet in bed. Lees wel vakliteratuur. Mijn favoriete drankje is een kopstootje. Een Heineken-biertje en de jonge jenever van Ketel. Corenwijntje is ook niet te versmaden en met dit warme weer een GinTonic. Op de bucketlist staat niet veel, behalve dat ik zo vaak als mogelijk naar de Filipijnen wil. Mijn meisje komt daar vandaan.”

Mijn Idé
Jules Perel
Schoolstraat 184-186
2252 VS Voorschoten
T 06 1442 5600
E info@mijnide.nl
I www.mijnide.nl

Bij de foto: Jules Perel in de studio van Mijn Idé Foto: “Ik vind het een uitdaging om samen met mijn zoon Stan weer meer portretten van mensen te maken.”