Vijf vragen aan….Machiel Vlieland

Machiel Vlieland | Extra Vert

Wat heeft de nominatie voor de Ondernemersprijs je opgeleverd?
De Ondernemersprijs heeft mij bevestigd dat wij op de goede weg zijn. Positieve media-aandacht is natuurlijk altijd fijn voor een ondernemer. Ik voelde mij best trots om genomineerd te zijn door zo’n vakkundige jury.

Wat is voor jouw onderneming dit jaar het allerbelangrijkste?
Dit jaar willen we volop inzetten in het verbreden van onze afzetmarkt, met name in het buitenland. Het tuinmeubilair dat wij verkopen is erg populair in Nederland en waarom zou je stoppen met ondernemen bij de grens?

Wat zou jij graag anders willen in Voorschoten?
Ik zou heel graag willen dat de Duivenvoordecorridor groen blijft. Ik weet ook wel dat de gemeente een tekort heeft door het aankopen van de oude kassen, maar waarom moet dat op precies dezelfde plek worden terugverdiend? Er ligt nu een kans om de Duivenvoordecorridor verder te ontwikkelen tot natuur- en recreatiegebied.

Hoe ben je geworden tot wat je nu bent?
Ik ben altijd op mijn intuïtie afgegaan en nooit ergens bang voor geweest. Het leuke van ondernemen is nieuwe markten verkennen, nieuwe uitdagingen aangaan en zien dat dit aanslaat. Verder bezoek ik regelmatig vakbeurzen waaronder The Chelsea Flower Show in Londen en Maison et Objet in Parijs. Ik lees verder veel vakliteratuur.

Wat doe jij voor de gemeenschap?
Ik probeer zoveel mogelijk bewust te ondernemen. We gebruiken geen milieubelastende producten in de tuin zoals tropisch hardhout of chinees hardsteen. We kopen ‘lokaal’ in, dus Europees. Dat geldt ook voor het tuinmeubilair dat wij verkopen. Ook zijn we actief in het promoten van groenere tuinen. Tegenwoordig wordt er teveel dichtgestraat, waardoor de biodiversiteit enorm achteruit gaat. Daar kan ik dus echt kippenvel van krijgen als ik dat zie. Vaak dan ook nog met een treurige olijfboom in een pot.

Wat is je volgende vakantiebestemming, wat is je favoriete drankje en wat staat er op je bucketlist?
De volgende vakantiebestemming is Schotland. Daar kom ik echt tot rust. Geen toerist te bekennen en een nog ruige ongerepte natuur. Mijn favoriete drankje is Pastis. En Bucketlist: ik wil graag internationaal doorbreken met mijn tuinontwerpen.