Vijf vragen aan… Manon Vonk | Vonkfactor 13

manon_slider

Vijf vragen aan… Manon Vonk | Vonkfactor 13

Twaalf jaar geleden startte ze haar eigen bedrijf Vonkfactor 13 waarmee ze ondernemers helpt bij hun communicatie. Bijna acht jaar was ze verantwoordelijk voor de PR en communicatie van de Ondernemersvereniging maar Manon en haar man Ron Vonk vertrekken uit Voorschoten om zich in Friesland te vestigen. “Het is daar allemaal net wat relaxter en ja, laten we eerlijk zijn, betaalbaarder. Bovendien werken we allebei van huis uit en zitten niet vast aan een regio.”

Waarom het ondernemerschap?
“Dat is geleidelijk gegaan, na mijn werk bij de Sociaal Economische Raad, Hoofdbedrijfschap Detailhandel en Cap Gemini Pandata, ben ik via een opleiding Bureauredactie terecht gekomen bij Samsom en was daar jarenlang betrokken bij het schrijven en samenstellen van nieuwsbrieven en zo de journalistiek ingerold bij AssurantieMagazine. In mijn vrije tijd fotografeerde ik veel en mijn vriendin Trudy Kwik zei: daar moet je meer mee doen. In 2007 begon ik parttime als ZZP’er, eerst alleen fotograferen maar werd al snel gevraagd om ook te schrijven en onder het motto ‘als ik het nou niet doe, doe ik het nooit meer’, heb ik mijn baan opgezegd en ben Vonkfactor 13 gestart. Alle clichés over het ondernemerschap zijn waar: je eigen tijd indelen, je eigen besluiten nemen, je eigen visie ontwikkelen en je eigen fouten maken.”

Hoe belangrijk is communicatie?
“Heel belangrijk. Het is mijn passie om ondernemers te helpen zichtbaar te zijn, online én offline. De meeste wachten daarmee tot het economisch wat slechter gaat maar dan ben je eigenlijk al te laat. Neem nu actie. Ga netwerken, laat je zien en maak jezelf bekend. Sta in de krant of in een vakblad. Maar profileer je ook online. De meeste ondernemers hebben wel een website maar daar blijft het vaak bij. Laat die website voor je werken en gebruik de social media-kanalen om je berichten verder te verspreiden. Lukt dat niet, huur dan een expert in. In de afgelopen jaren heb ik gezien dat het werkt, hoe belangrijk het is dat mensen jouw onderneming kennen. Zeker in mindere tijden.”

En dan ineens weg uit het dorp?
Een ontzettend moeilijk besluit. Hier liggen onze roots. Ik ben er weliswaar niet geboren maar vierde mijn eerste verjaardag wel hier. Ron is zelfs officieel de 11.000e inwoner. Maar we komen regelmatig terug. Onze drie zonen wonen hier nog net als mijn schoonmoeder en mijn vader wordt in Rijswijk verzorgd. Het is zoals Ron zegt: ‘We gaan niet weg, we gaan ergens anders naar toe!”

Waarom Friesland?
“Ook dat heeft weer te maken met Trudy. Zij heeft daar al meer dan 18 jaar een stacaravan en via via konden we er zelf een stacaravan kopen. De weekendjes werden vaak weekjes en toen we dit huis zagen, waren we er allebei direct verliefd op. Tja, en nu moet ik mijn eigen tips in de praktijk brengen. Een nieuw netwerk opbouwen en klanten vinden. De eerste heeft zich al via Linkedin gemeld! En we moeten Fries leren. Een uitdaging! Maar ik blijf mijn klanten in deze regio trouw en ook nieuwe klanten zijn van harte welkom.”

Kippenvel, boek en bucketlist
“Kippenvel krijg ik van muziek, zoals het nummer ‘Mag ik bij jou..’ van Claudia de Breij maar ook de zin ‘het leven is wat je gebeurt terwijl je andere plannen maakt’ van Acda & De Munnik. Op mijn nachtkastje ligt het boek ‘De Keuze’ van Edith Eva Eger. Zij overleefde Auschwitz en verwerkte haar trauma’s door zelf psychiater te worden. Haar motto: ‘je hebt altijd een keus’, spreekt mij aan. Op mijn bucketlist staat een concert van Lady Gaga, liefst in Amerika. Vond haar nooit wat tot ik haar zag in ‘A star is born’. Wat een zangeres. En ik wil nog een keertje met Ron naar Canada. Dat wordt nog een uitdaging maar we gaan het zeker doen. Eerst maar verhuizen. In december gaan we over en ik kijk er nu al naar uit om straks lekker uit te rusten met een glas whiskey, dat mag ik graag drinken, wel de Islay variant!”

Vonkfactor 13
T: 06-50504461
I: vonkfactor13.nl
E: manon@vonkfactor13.nl