Vijf vragen aan … Marcel van Teijlingen | Restaurant De Knip

marcelvanteijlingen2

Vijf vragen aan … Marcel van Teijlingen | Restaurant De Knip

‘Bezinning is altijd ergens goed voor’

Voor Marcel van Teijlingen, eigenaar van Restaurant De Knip, viel alles even stil toen de coronamaatregelen door de overheid werden afgekondigd in maart. “Voor mij persoonlijk valt de impact gelukkig mee. We zijn gezond. Ik heb 11 weken met mijn vrouw kunnen eten. Dat was in 21 jaar niet meer voorgekomen. Het was even een ‘ander’ leven. We konden ons bezinnen. Dat is altijd ergens goed voor. En zien ook hoe kwetsbaar we zijn in deze wereld.”

door Manon Vonk

Waarom ben jij ondernemer en wat maakt het leuk?
“Ik kom uit een ondernemersgezin. Als wij vroeger aan tafel zaten, werd er altijd aan elkaar gevraagd hoe de dag was. Mijn ouders hadden een kaas-delicatesse winkel. Op die manier ben ik in aanraking gekomen met de food-business. Na 10 jaar ergens als chef-kok gewerkt te hebben kreeg ik in 2006 de kans om restaurant De Knip over te nemen. Die heb ik met beide handen aangegrepen. Het mooie van zelf ondernemen is dat je je eigen koers kan varen, zelf eindverantwoordelijk bent en beslissingen neemt.”

Wat is dit jaar het allerbelangrijkste en hoe ervaar je de crisis?
“Het allerbelangrijkste is door de coronacrisis komen en de bedrijfsvoering zo goed als mogelijk continueren. Bewaken van het plezier op en in het werk en met elkaar. Ik ervaar de crisis als een ongewenst obstakel waar we mee moeten dealen.”

Wat betekent de crisis voor je bedrijf?
“We gingen net beginnen aan het voorjaarsseizoen. Het terras was uitgezet en we stonden met z’n allen klaar om ook daar gasten te ontvangen. Door de maatregelen stonden we ineens zo goed als stil. We zijn direct begonnen met een afhaal- en brengservice om als team in het werkritme te blijven en om het contact met onze gasten te houden. Het is fijn dat het in augustus een tijdje mooi weer is geweest en we konden werken. Doen wat we willen en waar we goed in zijn: gasten plezieren met heerlijke drankjes en lekkere gerechten. Er zijn helaas nog steeds nauwelijks bruiloften en partijen. We missen, letterlijk en figuurlijk, deze kant van onze branche echt.”

Wordt het ooit nog zoals het was?
“Ik denk niet dat het snel gebeurt, maar hoop wel dat we terugkeren naar het normale. Het is menseigen om elkaar aan te raken en gezellig bij elkaar te kruipen. Heel lang geleden vanwege gevaar en kou, nu vanwege de gezelligheid. Dat buig je niet 1, 2, 3 om. Dat zie je ook sinds de overheidsmaatregelen versoepeld zijn. De mensen worden weer samen actief.”

Boek, favoriete drankje, bucketlist?
“Ik lees heel graag vlak voor het slapen.  Ik kreeg laatst een boek, getiteld ‘Aan tafel bij dictators door de ogen van hun chef-koks’. Dictators zoals Saddam Hoessein, Idi Amin, Pol Pot, Fidel Castro en Enver Hoxha. Goede kost zo vlak voor het slapen. Ik lees ook graag Stephen King en Dean Koontz. Qua drankje kan ik erg genieten van Gin Tonic of een goed glas wijn. Ik zou graag met mijn vrouw drie maanden met een auto/camper door Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal reizen en dan op zoek gaan naar lekkere wijnen en restaurantjes. Of samen met een camper van oost naar west rijden in Amerika en dan rechts afbuigen naar Park Yellowstone.”

Restaurant De Knip
Marcel van Teijlingen
Kniplaan 22
2251 AK Voorschoten
T 071 561 2573
E info@restaurantdeknip.nl
I www.restaurantdeknip.nl 

Bij de foto: Top-kok Marcel van Teijlingen: “Wij doen onze uiterste best een veilige omgeving te creëren. Voor ons personeel, onze gasten en voor onszelf.” (Foto: PR)