Vijf vragen aan… Mariëtte Mol | Wapen van Voorschoten

mariettemol

Vijf vragen aan… Mariëtte Mol | Wapen van Voorschoten

‘We kunnen weer doen waar we goed in zijn’

Ruim 14 jaar is Mariëtte Mol inmiddels eigenaar van het Wapen van Voorschoten. “Als je iets doet moet je het goed doen. Ik kwam erachter dat horeca echt ‘mijn ding’ is en inmiddels zit ik dus nu al zo lang in dit vak. In deze coronatijd overigens een ware uitdaging, maar ook dat maakt ondernemen leuk. We mogen nu, na ruim twee maanden, weer doen waar we goed in zijn.”

door Manon Vonk

Wat maakt ondernemer zijn leuk?
“Dat je opeens hoort dat je een half uur later moet stoppen met het werk waar je passie ligt, heb ik als heel lastig ervaren. Je mag opeens niet meer doen waar je goed in bent. Het was frustrerend en voelde heel onnatuurlijk. Je weet waarom het moet, maar toch… Na de eerste schrik, komt de ondernemer weer om de hoek kijken. Hoe kunnen we er het beste van maken. We wisten wat er niet meer mocht, dus de focus ging op wat mag er dan wel. Bezorgen. We noemden dat intern gekscherend een procesoptimalisatie. Binnen één week hadden we dat vloeiend draaien. We hebben nadrukkelijk via Facebook filmpjes gedeeld en een daghap op het menu gezet, alles om in contact met onze gasten te blijven.”

Wat is voor jouw onderneming het allerbelangrijkste?
“Het allerbelangrijkste is dat we een hele lange mooie zomer krijgen. We mogen nu weer doen waar we goed in zijn en onze gasten ontvangen. Binnen zijn de mogelijkheden echter veel beperkter omdat er maar 30 mensen in mogen. Buiten op het terras hebben we aanzienlijk meer mogelijkheden om de richtlijnen in acht te nemen. Er is intensief overleg geweest met alle betrokken partijen hoe we zo veilig mogelijk de terrassen weer konden openen. Het werd nog even spannend toen iemand de terrasvergunning erbij pakte en zei dat het openbaar voetpad dwars door het terras moest lopen. Gelukkig is dat opgelost.”

Wat is de impact van de crisis voor jou en je omgeving persoonlijk?
“De zaak stopt natuurlijk niet als iemand zegt dat je moet stoppen. Het is niet zo dat ik een coronavakantie heb gehad. We zijn de zaak gaan opknappen. We hebben ongeveer 17 man personeel, die opeens allerlei andere werkzaamheden zijn gaan doen dan waarvoor ze aangenomen waren. De plantenbakken rondom het terras hebben we bijvoorbeeld zelf gemaakt. Daarnaast heb ik drie kinderen thuis, dus ik werd ook schooljuf. Persoonlijk heb ik de stress en de onzekerheid wel als pittig ervaren. In kleine kring heb ik nog wel met inachtneming van de regels thuis gewoon bezoek ontvangen.”

Wordt het ooit nog zoals het was?
“Niks is zoals het was. Toekomst en geschiedenis zijn niet één. We zijn sociale wezens en wat mij betreft is die anderhalve meter niet houdbaar. Het nieuwe normaal is niet normaal. Er wordt gewerkt aan een vaccin. Dat zal er echt komen.”

Boek, favoriete drankje en wat staat er op je bucketlist?
“Op mijn nachtkastje liggen geen boeken meer omdat ik ben overgestapt op de e-reader. Boeken die ik lees zijn detectives, vooral Scandinavische. Gewoon lekker voor de ontspanning. Afhankelijk van het tijdstip van de dag zou ik zeggen koffie of een heerlijk glas koude witte wijn. Op mijn bucketlist staat een rondreis met camper door Amerika met mijn kinderen.”

Wapen van Voorschoten
Mariëtte Mol
Voorstraat 16
2251 BN  Voorschoten
T 071 888 0270
E info@wapenvanvoorschoten.nl
I www.wapenvanvoorschoten.nl

 

Bij de foto: Mariëtte Mol: “Kom vooral samen lekker lunchen bij ons op het terras van het Wapen van Voorschoten.”