Vijf vragen aan….Monique van Oijen (Pien & Polle)

Monique van Oijen | Pien & Polle

Pien & Polle ontwerpt en produceert kleding voor kinderen en jongvolwassenen met een beperking. Monique van Oijen, moeder van een kind met een beperking, startte in 2007 met haar bedrijf waarbij zij zich vooral richtte op particulieren. Inmiddels is zij bezig een groothandel op te zetten. Zij heeft het nu zo druk dat zij Yolanda (56) heeft aangenomen.

Hoe ben jij bij Yolanda uitgekomen?
“Ik kende Yolanda al. Zij heeft jarenlange ervaring in de reisbranche en is door de crisis zonder baan komen te zitten. Zij solliciteerde zich suf maar door haar leeftijd werd zij überhaupt niet eens uitgenodigd. Ik had iemand nodig en heb haar gebeld. Vervolgens ben ik in contact getreden met de gemeente omdat ik graag wilde weten wat ik wel en niet moest doen, waar ik op kon rekenen, wat een en ander voor Yolanda zou betekenen et cetera. Uiteindelijk ben ik bij Chantal Ekkel van het WerkgeversServicepunt uitgekomen en die heeft mij verder geholpen.”

Wat komt er allemaal bij kijken?
“Via Chantal ben ik in eerste instantie uitgekomen bij Teamwerk, dit is een commercieel uitzendbedrijf dat mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt op basis van detachering aan werk helpt. Ik heb een klein bedrijf en was huiverig voor de risico’s die ik mogelijk zou lopen door iemand aan te nemen. Bij ziekte moet je dan bijvoorbeeld 12 jaar lang doorbetalen. Zo’n risico kon ik niet lopen. Door via Teamwerk Yolanda bij mij te detacheren ligt het risico bij hen doordat zij haar in dienst hebben. Bovendien was het tarief heel aantrekkelijk.”

Yolanda is nu wel bij jou in dienst. Hoe dat zo?
“Ja klopt. Allereerst heb ik een band met Yolanda en doet zij haar werk uitstekend. Dat was al een reden. Maar uiteindelijk was het voor mij door allerlei subsidiemogelijkheden ook voordeliger om Yolanda zelf in dienst te nemen. Als je iemand van 56+ in dienst neemt, heb je bijvoorbeeld recht op een subsidie van plusminus € 7000. Dit is een mobiliteitsbonus bij een fulltime werkweek en gedurende maximaal 3 jaar en bij parttime naar ratio gedurende die periode. Bovendien neemt het UWV de eerste vijf jaar (na 12 ziekteweken) het risico van ziekte of uitval voor zijn rekening van een 56plusser, pas daarna moet ik zelf betalen bij ziekte. Ook dat is heel prettig. Overigens is het wel allemaal maatwerk en niet 1-op-1 voor iedereen hetzelfde. Via de gemeente had ik bovendien recht op een werkgeverscheque, daar heb ik overigens wel zelf om moeten vragen.”

Zou je het andere ondernemers aanraden?
“Ik heb zelf te lang in mijn eentje doorgewerkt omdat ik het niet aandurfde iemand in dienst te nemen. Ik zat tot over mijn oren in het werk. Ik had het dus eigenlijk al eerder moeten doen. Dus ja, ik kan het iedere ondernemer aanraden om op zijn minst te kijken welke mogelijkheden er zijn om iemand uit de ‘kaartenbak’ aan het werk te helpen. Ik had het wel makkelijk gevonden als ik op één plek alle regelingen en subsidiemogelijkheden had kunnen vinden. Nu heb ik zelf best wel wat zoekwerk verricht. Inmiddels heb ik begrepen dat op de website www.werkenismeedoen.nl al het een en ander staat.”

Hoe gaat het nu verder?
“Op dit moment werkt Yolanda 18 uur bij mij op de zaak. Zij is verantwoordelijk voor alle particuliere aanvragen. Ikzelf richt mij vooral op het opzetten en in gang zetten van de groothandel. Daar komt veel bij kijken. Met die 18 uur is Yolanda nog niet uit de ‘kaartenbak’. Ik hoop dat ik haar in de toekomst nog wat meer uren kan aanbieden zodat zij uiteindelijk de bijstand volledig vaarwel kan zeggen.”