Vijf vragen aan….Paul Lodewick | Grapefish

paul-grapefish_ws

Vijf vragen aan ….

Paul Lodewick | Grapefish

Paul Lodewick woont sinds 2004 in Voorschoten, hetzelfde jaar dat hij zich inschreef bij de Kamer van Koophandel met zijn bedrijf Grapefish. Grapefish ontwerpt alles waar een logo op staat (offline en online). Zijn bedrijf, dat hij samen runt met zakelijk partner Herbie Brender à Brandis, is gevestigd op bedrijventerrein Dobbewijk in een van de nieuwgebouwde panden. Als fervent jazzliefhebber sponsort hij de stichting Podium Jong Professionals Jazz (PJPJ).

Waarom ben jij ondernemer en hoe hou jij jezelf scherp als ondernemer?
“Mijn start als zelfstandig ondernemer viel samen met het jaar dat voor de Grafische Industrie de klad erin kwam. Bij het bedrijf waar ik destijds salesmanager was – een grote grafische groep in Nederland – werd de focus gelegd op het leveren van drukwerk. Dat onderdeel had ik bij voorgaande bedrijven waar ik werkzaam was al bekeken en vond ik niet meer interessant. Ik wilde eerder met opdrachtgevers aan tafel zitten om zo mee te kunnen denken over de juiste communicatiemiddelen voor hun bedrijf. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken omdat ik vond dat ik het zelf beter kon. Ik heb daar geen moment spijt van gehad. Je eigen keuzes kunnen maken -en daar het resultaat van zien- is het fijnste dat er is, zonder verantwoording te moeten afleggen aan een directie of raad van bestuur.

Ik hou mijzelf scherp door vooral ook bij anderen in de ‘keuken’ te kijken. Zo’n zes jaar geleden heb ik met vier andere lokale ondernemers ‘De Vierkante Tafel’ opgericht. Deze ondernemersvereniging telt inmiddels 16 leden, ieder actief in een andere branche. We komen een aantal keer per jaar bij elkaar en nodigen zo nu en dan gastsprekers uit. We helpen elkaar bij allerlei ondernemersvraagstukken. Daarnaast spelen we elkaar de bal toen waar we kansen zien binnen elkaars netwerk. Het sparren met andere ondernemers vind ik erg leuk en leerzaam. Met elkaar weet je alles wat nodig is om succesvol te zijn en te blijven. Datzelfde zie ik ook terug bij klantbezoeken die ik afleg. Het is erg leuk en leerzaam om in andere ‘keukens’ te kijken.”

Wat zou jij graag anders willen in Voorschoten?
“Ik ben geen geboren en getogen Voorschotenaar. Ik woon nu zo’n dertien jaar in Voorschoten samen met mijn vrouw Esther (die ook in de zaak werkt) en onze inmiddels 9 en 11 jaar oude dochters. Met zo’n 15 verhuiservaringen en verschillende omzwervingen van Nijmegen, Maastricht, via Reeuwijk/Gouda naar Rotterdam en Leiden was ik meer een stadsmens. Met de wens voor gezinsuitbreiding is Voorschoten een prima keuze gebleken. Het voelt goed om hier te wonen en te werken. We zijn daarnaast verknocht aan de recreatiemogelijkheden op het water. Dat zorgt voor ons voor een goede balans tussen de hectiek op het werk en de rust in de natuur. Je kan geen kant op op een boot, dus je moet wel relaxen. Ik ben er dus groot voorstander van om de plannen die er zijn voor het aanleggen van een haven in Voorschoten verder uit te werken.”

Hoe hou je jezelf scherp als ondernemer?
“Mijn grootste stimulans is van mijn vader gekomen. Gek genoeg niet omdat hij er een groot voorstander van was dat ik voor mezelf wilde beginnen; in tegendeel. Hij was degene die mij altijd geremd heeft door op te sommen hoeveel je wel niet moet omzetten om alles te kunnen betalen (arbeidsongeschiktheidsverzekering, auto, afschrijving computers en randapparatuur et cetera, et cetera) en dan moet je ook nog iets overhouden voor je levensonderhoud. Ik denk dat ik daardoor nog harder heb gewerkt om te bewijzen dat het me toch zou lukken. Het is erg goed om tegenstanders en geen meelopers te hebben. Ik heb daardoor ingezien dat ik competitief ben ingesteld en dat dat het beste in mij naar bovenbrengt. De uitdaging begint bij weerstand; zonder wrijving krijg je immers geen glans.”

Waarvan heb je de laatste keer kippenvel van gekregen en wat is de volgende vakantiebestemming?
“We hebben een zeilboot gekocht die we in april van Duitsland naar onze thuishaven de jachthaven bij Ad Spek hebben gevaren. Dat was nog best koud zo in het voorseizoen, dus daar kreeg ik af en toe kippenvel van ;-). We hebben grote plannen met de boot, dus die gaat ons vast naar mooie bestemmingen brengen. Nederland is een prachtig waterland. Alles op en rond het water is hier super goed geregeld. Vorige maand ging de tocht vooral over het IJsselmeer en Markermeer. Als het zonnetje meewerkt, zullen we naar Zeeland of naar de Randmeren vertrekken. Mocht het pet zijn met het weer dan gaan we last minute naar warmere oorden.”

Wat staat er op je bucketlist en wat is je favoriete drankje?
“Tja, omdat we het nu toch zo over dat varen hebben zou ik nog weleens de wereld over willen op eigen kiel en daarmee andere landen en culturen ontdekken. En als Limburger hou ik van een goed glas bier. Er zit nog steeds een beetje carnaval in mijn bloed, dus ik hou wel van een feestje.”