Vijf vragen aan…Ron Kühn (MOOI Parfumerie, Etos en Babassu Skin Spa)

Vijf vragen aan…Ron Kühn | MOOI Parfumerie, Etos en Babassu Skin Spa

Ron Kühn, eigenaar van MOOI Parfumerie, drogisterij Etos en Babassu Skin Spa (schoonheidsbehandelingen), is een van de ondernemers in het dorp die ‘iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt’ een kans geeft in zijn bedrijf. “Er was meteen een match en het contract wordt dan ook verlengd.”

Waarom heb jij ervoor gekozen om iemand uit de ‘kaartenbak’ een kans te geven?
“Er waren voor mij twee redenen om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. De eerste is vanuit de maatschappelijke verantwoordelijkheid die ik voel. Als jouw bedrijf de mogelijkheid heeft om een werknemer uit die categorie te plaatsen, vind ik dat je daar serieus naar moet kijken. Niet ieder bedrijf heeft echter die mogelijkheid. Een tweede reden is de werkgeverscheque die je ontvangt. Deze cheque helpt ons om de kosten te reduceren en zo te kunnen blijven concurreren. Voorwaarde is wel dat het moet passen in de functie die beschikbaar is, uitsluitend dan loont het voor beide kanten.”

Hoe is een en ander in zijn werk gegaan?
“Chantal Ekkel heeft een keer een presentatie gegeven en ik had al eerder van een collega van haar gehoord dat deze mogelijkheid er was. Nadat ik de functieomschrijving aan Chantal had gegeven, zocht zij in haar bestand naar geschikte kandidaten. Zij stelde dan enkele mensen voor waarmee ik gesprekken heb gevoerd. Conform elke sollicitatie eigenlijk. De eerste kandidaat was meteen raak. Deze persoon werkt nog steeds bij ons en het contract gaat ook weer verlengd worden. Natuurlijk gaat het ook weleens niet goed, maar dat is bij ‘gewone’ sollicitaties ook. Chantal heeft een behoorlijk inschattingsvermogen wat iemand kan en wil en of een aangeboden functie geschikt is voor hem of haar.”

Welke werkzaamheden worden verricht voor jullie?
“Om privacy-redenen zeg ik niet om wie het gaat. De werkzaamheden bestaan uit magazijnwerkzaamheden voor de winkels. Ontvangst van goederen, beheren van de winkelautomatisering, interfiliaalverkeer, het te woord staan van de winkels en contact met de leveranciers.”

Wat komt erbij kijken om dit mogelijk te maken binnen je bedrijf?
Ieder bedrijf heeft zijn mogelijkheden en onmogelijkheden. Bij ons is de begeleiding van groot belang. Gelukkig hebben wij een begripvol persoon werken in het magazijn die in staat is om intensief te begeleiden. De ene kandidaat pikt de dingen sneller op dan de ander. Vanuit het Werkgeversservicepunt is de begeleiding intensief en oplettend. Zoals eerder al aangegeven gaat het niet altijd goed met een kandidaat, bijvoorbeeld omdat het niet past. Dan wordt er snel en adequaat met de persoon in kwestie gesproken en ook met de werkgever. Er is alle partijen een hoop aangelegen om het te doen slagen. Als je Chantal of een van haar collega’s nodig hebt, zijn ze er voor je.”

Zou je het andere ondernemers aanraden?
Jazeker, ik zou het iedereen aanbevelen. Ik snap dat niet iedereen iemand kan plaatsen. Als je in de gelegenheid bent, je een bijdrage wilt leveren aan de maatschappij en daarvoor ook nog een geldelijke waardering ontvangt, zou het een gemiste kans zijn om het niet te doen. Alle voordelen heb ik al benoemd, een nadeel zou kunnen zijn dat als er toch een mismatch is je weer van voren af aan mag beginnen met het instrueren van een nieuwe kandidaat. Maar zoals gezegd bij een ‘gewone’ sollicitatie is dat risico er ook.”