Vijf vragen aan….Sandy Monker | Lichtdesign Voorschoten

sandy monker

Sandy Monker | Lichtdesign Voorschoten

Sinds half december vorig jaar zit Sandy Monker, eigenaar van Lichtdesign Voorschoten, in haar nieuwe winkel op Treubstraat 13. “Mijn vorige stek was niet mijn droomplek. Deze locatie wel. Ik wilde een echte huiskamer creëren waar ik met trots mijn klanten kan ontvangen. Dat is gelukt.”

Waarom ben jij ondernemer?
“Ik denk dat het mij uiteindelijk met de paplepel is ingegoten al had ik dit vroeger echt nooit kunnen bedenken. Ik was een vrij verlegen en stil iemand. De beslissingen werden eigenlijk altijd voor mij genomen door mijn ouders, tenminste zo zag ik dat. Als klein meisje ging ik al met mijn vader mee naar de winkel. Ik denk dat daar het zaadje geplant is, het kwam er echter pas jaren later uit.”

Wat zou jij graag anders willen in Voorschoten en met welke ondernemers doe jij het meest zaken?
“Ik denk dat Voorschoten wel wat leukere en wat meer unieke winkels kan gebruiken. Ik denk dat als je dat kan bereiken dat je dan veel meer mensen naar ons dorp trekt. Ik stuur zelf veel klanten door naar andere ondernemers. Heeft iemand een TV nodig dan stuur ik ze door naar Gerard de Ru. Willen ze verhuizen dan naar Tinus van Santen van Verhuisservice Voorschoten. Voor schilderwerk naar Wilbur Zitman en mijn eigen broer Marcel Monker (MM Diensten) hangt alle verlichting voor mij op. Maar ik verwijs mensen ook door naar elektricien Dennis Straver of de Wassenaarse Bouwmaatschappij van Dirk van Kampen. Echt superleuk om te doen op deze manier.”

Hoe hou je jezelf scherp als ondernemer?
“Ik probeer overal van op de hoogte te zijn, luister naar mensen en ondernemers hier uit de omgeving. Ook als ik met bepaalde dingen zit, ga ik in gesprek met andere ondernemers en dat zijn niet per se mensen uit mijn eigen vakgebied. Je kan van iedereen leren.”

Zou je willen dat je kind(eren) hetzelfde als jij gaan doen?
Ik ben getrouwd met Maarten en heb drie kinderen: Senna (21), Hugo (13) en Joost (11). Het zou leuk zijn als zij deze richting op gaan, maar ik heb ook de lastige tijd meegemaakt in de verlichtingsbranche dus misschien moeten ze maar een leuke andere baan vinden, haha. Ach en tegen de tijd dat ik met pensioen ga zal het er allemaal wel weer anders uitzien. Uiteindelijk hoop ik dat ze ergens terecht komen waar ze het leuk hebben en met plezier werken.

Wat is je volgende vakantiebestemming en waarom?
“Wij gaan met de kinderen naar Spanje. Daar kwam ik vroeger al met mijn ouders. Je kunt in die omgeving leuke uitstapjes maken, maar ook gewoon heerlijk nietsdoen en een boek lezen aan het zwembad of op het strand. Ik lees momenteel Hendrik Groen. Lekker ongedwongen en met humor. Bij dat lezen aan het zwembad past dan ook wel een borrel met cola. En als ik nog mag kiezen van de bucketlist dan wil ik graag met mijn dochter shoppen in New York en verre reizen maken.”