Vijf vragen aan… Tom van Vliet / Jumbo Voorschoten

Vijf vragen aan… Tom van Vliet / Jumbo Voorschoten

‘Het leukste is werken op de winkelvloer’

Bijna twee jaar is hij nu eigenaar van de Jumbo in Winkelcentrum Hofland. Tom van Vliet heeft zijn plek helemaal gevonden in Voorschoten. Tot 31 augustus is de supermarkt dicht voor een flinke verbouwing. Op die dag is de feestelijke heropening. Een kennismaking met de 37-jarige supermarkteigenaar die zich onlangs aansloot bij de OVV.

door Marjolein Altena

Hoe ben je in het vak terecht gekomen?
‘Het zit me in het bloed. Mijn opa aan vaderskant had een melkkar in Rotterdam en later een vrij grote winkel/supermarkt in Katwijk. Mijn ouders hadden ook een supermarkt. Aan mijn moederskant zijn het allemaal kippenboeren. Op mijn 15e ben ik bij een supermarkt gaan werken terwijl ik tegelijkertijd doorleerde en uiteindelijk mijn HBO Small Business en Retail haalde. De jaren daarna heb ik bij diverse supermarkten gewerkt en zat ik een tijdje in de sales. Daar heb ik veel geleerd. In oktober 2020 kreeg ik de kans om als franchisenemer de Jumbo-vestiging in Voorschoten over te nemen. Ik heb niet lang nagedacht.’

Waarom is dit werk zo leuk?
‘Bij de Jumbo-keten gaat het om de mensen en niet om de ‘dozen.’ Dat sprak mij aan want zo ben ik ook. Het team weet: mensen moeten een bezoek aan de supermarkt als een warme jas voelen, ze moeten zich welkom weten. Het betekent wel dat de sfeer binnen het team ook goed moet zijn zodat alle medewerkers met plezier naar het werk komen. Ik steek daar veel tijd in want als je team goed gaat, stralen ze dat ook uit naar de klanten. Daarnaast is elke dag anders. Je switcht constant van inkoop naar klantcontact, presentatie, marketing en personeelszaken. Het allerleukste is het werk op de vloer. Het contact met de klanten en helpen waar het nodig, heerlijk!’

Heeft de supermarktwinkel nog toekomst?
‘Absoluut! Natuurlijk zijn de thuisbezorgers in opkomst, wij hebben zelf ook een bezorgservice maar als het op vers eten aan komt willen veel mensen dat graag zelf uitzoeken. Even zien hoe die paprika of dat stukje vlees er uit ziet en tegelijkertijd een kletspraatje maken. Dat contact is belangrijk, in de afgelopen coronaperiode is wel gebleken dat het winkelcentrum een bijzondere plek in de wijk en daarbuiten heeft. Onze klantenkring is heel divers, van jong tot oud, van de meer anonieme stadsklanten uit Leiden tot de ‘ons kent ons’ klanten uit Voorschoten. Wij zijn er voor iedereen. En onlangs haalden we Het Super Supermarkt Keurmerk SSK voor ondernemers die zich bijzonder inzetten voor de leefbaarheid in en rondom hun supermarkt. Een enorme erkenning en het is voor onze klanten prettig dat zij boodschappen doen bij een supermarkt waarvan de eigenaar lokaal betrokken en verantwoord onderneemt.’

Wat is er veranderd aan de winkel?
‘We hebben ’t Bloemenhofje overgenomen. De winkel en het personeel zijn nu onderdeel van het Jumbo-team. Voorheen zat de winkel aan de zijkant maar na de verbouwing staan de bloemen op een meer prominente plek in de winkel. Het meeste werk zat in de vloer, die is aflopend en dat werkte niet. De vervanging was een enorme klus en daarom moesten we twee weken dicht. Verder is de versafdeling uitgebreid met onder andere vers bereide salades, belegde broodjes en tapas. Er komen zelfkassa’s maar we houden ook drie ‘ouderwetse’ kassa’s open.’

Thuissituatie, boek, drankje, bucketlist
‘Ik ben getrouwd met Valeria. Boeken lees ik niet, heb er simpelweg geen tijd voor. Mijn favoriete drankje? Van een lekker koud biertje tot een heerlijke whisky. Ik heb geen bucketlist maar wel wensen. Valeria en ik worden over een paar maanden voor het eerst ouders. Als het kindje maar gezond is, dat is het belangrijkste. Mijn droom is een keer bij de Galapagos eilanden te gaan duiken maar verder ben ik een tevreden mens.’

Tom van Vliet
Jumbo Tom van Vliet
Planciusplantsoen 25
Voorschoten
T: 071-5793090
W: jumbo.com/winkel/jumbo-voorschoten-van-vliet

Bij de foto: Op 31 augustus gaat de verbouwde Jumbo van Tom van Vliet in Winkelcentrum Hofland, weer open. (Foto: Marjolein Altena)