Vijf vragen aan…Vito en Angela Tumbioli (Ristorante Va Bene)

Vijf vragen aan ….

Vito en Angela Tumbioli  | Ristorante Va Bene

Het Italiaanse restaurant Va Bene is al bijna niet meer weg te denken op de Voorstraat. Broer en zus Vito en Angela Tumbioli zorgen voor een authentieke Siciliaanse sfeer in het restaurant. Sinds acht maanden is Cecil Costa (links op de foto) via het WerkgeversServicepunt in dienst getreden bij Va Bene.

Waarom hebben jullie gekozen voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt?
“Wij hadden personeel nodig en toen wij in contact kwamen met Chantal Ekkel van het Werkgeversservicepunt hadden we niet in de gaten dat het ging om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar uiteindelijk vonden we dat prima. Sterker nog, het voelt heel erg goed om ons op die manier in te zetten voor de maatschappij. Heel gaaf om deze mensen een kans te geven. Er zijn een aantal mensen aan ons voorgesteld en we hadden niet meteen de goede te pakken. Maar inmiddels werkt Cecil al weer acht maanden bij ons als afwasser en het gaat heel erg goed.”

Hoe kijken jullie terug op de afgelopen acht maanden?
“Het was leerzaam. Het is niet alleen voor Cecil wennen, ook voor ons. In het begin moet je natuurlijk veel uitleggen en gaat het allemaal niet zo snel. Inmiddels is Cecil echt gegroeid in zijn werk en ook in de omgang met anderen. Wij hebben er ook veel van geleerd. Je moet mensen een kans geven en jouw manier is niet altijd de enige juiste.”

Wat moeten jullie investeren om dit mogelijk te maken?
“Eigenlijk alleen maar tijd en dat was vooral in het begin. Uitleggen hoe de machines werken en dergelijke. Inmiddels heeft Cecil het tempo heel goed te pakken en heeft hij absoluut potentie om ook andere dingen in de keuken op te pakken. Wij gaan hem nu ook leren om te helpen bij het bereiden van het eten. Dat betekent dat we op zoek gaan naar een andere afwasser. Vanuit het WerkgeversServicepunt hebben we geen extra begeleiding nodig gehad. Cecil is een ongelooflijk attente kerel, beleefd en harmonieus, groet iedereen en hij doet echt alles wat we vragen. Zo’n werknemer wens je iedere ondernemer toe.”

Hoe is een en ander qua contract en financiën geregeld?
“Cecil heeft bij ons eerst een proefplaatsing gehad van een maand en die is nog een keer verlengd om een goed beeld te krijgen of hij de druk en het tempo aankon. Daarna hebben wij hem een halfjaarcontract aangeboden. De gemeente verzorgt de nazorg en wij ontvangen een subsidie in de vorm van een werkgeverscheque.”

Zou je het andere ondernemers aanraden?
“Absoluut, het heeft ons als mens ook zeker verrijkt. Het is niet alleen goed om maatschappelijk verantwoord bezig te zijn, maar het is goed voor de zaak, onze uitstraling en zeker ook voor ons zelf. Het geeft ons een enorm goed gevoel en al helemaal omdat we zien dat hij van een wat onzeker iemand nu echt groeit in zijn rol en in zijn werk. Zo goed zelfs dat wij hem ander werk willen laten doen. Dat kan hij ook echt.”