Verslag informatieavond 22 oktober en lancering HackHelpdesk.nl

Leerzame ervaring voor te weinig ondernemers

Permanente waakzaamheid blijft geboden

Cybercrime is inmiddels een wereldwijde miljarden business geworden, waarbij traditionele vormen van list en bedrog verbleken. Eén op de vijf bedrijven en particulieren worden er jaarlijks het slachtoffer van. Om over het aantal mislukte pogingen nog maar te zwijgen. Wij besteedden er daarom op 22 oktober in Het Voorhuys naast de Dorpskerk voor de tweede keer dit jaar een hele bijeenkomst aan.

De avond was dit keer bedoeld als verdiepingsslag voor de deelnemers van de eerste avond op 9 maart en anderen, die zich al behoorlijk met de materie hadden bezig gehouden. Zij kregen opnieuw vele voorbeelden van internetfraude te zien en tools aangereikt om die te voorkomen, te herkennen of qua omvang te beperken. Onder de aanwezigen ook burgemeester Nadine Stemerdink, die zeer geïnteresseerd is in het onderwerp.

De door Platform Veilig Ondernemen (PVO) ingehuurde cybercrimespecialist Jaap Schouten, die de presentatie met veel interactie met de deelnemers verzorgde, had soms heel eenvoudige tips om de risico’s te verminderen.

Zoals vaak veel gemakkelijker te onthouden wachtwoordzinnen in plaats van wachtwoorden, waarbij hij liet zien dat hoe langer hoe beter in dit geval heel sterk opgeld doet. Want een ogenschijnlijk heel ingewikkeld wachtwoord met allerlei lees- en andere tekens kan tegenwoordig al in enkele seconden worden gekraakt, terwijl een ogenschijnlijk eenvoudige lange wachtwoordzin vrijwel niet te kraken valt. En tweestaps verificatie (2FA) om het hackers moeilijker te maken om in je systemen te komen. Ook liet hij de bezoekers zelf opzoeken of hun emailadressen al in grote databestanden zijn opgenomen. Het maken en hebben van een noodplan, dat soms overigens heel eenvoudig een papier met enkele telefoonnummers kan zijn, is in zijn ogen essentieel. Net als het regelmatig back-ups maken van de eigen data en die goed gescheiden bewaren van de draaiende systemen. Want het is niet zozeer de vraag of je ooit wordt aangevallen, maar wanneer. In onze steeds verder digitaliserende wereld bepaald geen prettig vooruitzicht.

En word je toch gehackt? Jaap wees ook op de digitale Hack Helpdesk, die PVO eind oktober lanceert. Ook voor niet-bezoekers van de avond een belangrijke en vrij te raadplegen website: HackHelpdesk.nl.