Verslag informatieavond 18 november over schijnzelfstandigheid en Wet DBA

Veel ZZP'ers en opdrachtgevers aan het denken gezet

Avond gemist? Op 28 november een nieuwe kans, dan bij TeekensKarstens advocaten notarissen

Presentatie over schijnzelfstandigheid zet velen aan het denken

De boodschap van Jeffrey Kenens en Annemarth Hiebendaal van TeekensKarstens advocaten notarissen op onze bijeenkomst over schijnzelfstandigheid op 18 november was duidelijk: door de belastingdienst opgespoorde schijnzelfstandigheid van ZZP’ers kan zowel hun opdrachtgevers als henzelf (tien)duizenden euro’s kosten in de vorm van naheffingen loonbelasting en premies volks- en werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdragen zorgverzekeringswet. Om van de arbeidsrechtelijke aspecten zoals alsnog toepassing cao, doorbetaling bij ziekte, opbouw vakantiedagen, pensioenen en transitievergoedingen bij ontslag nog maar te zwijgen. Maar wanneer is sprake van schijnzelfstandigheid? Dat bleek een veel moeilijker verhaal, ondanks dat de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) sinds 2016 bestaat en al diverse rechtsgedingen over de kwalificatie van de arbeidsrelatie zijn gevoerd. Dat er mogelijk in 2026 een nieuwe Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties  en Rechtsvermoeden (Wet VBAR) wordt ingevoerd ter vervanging van de Wet DBA, maakt het nog ingewikkelder.

Of de soep werkelijk zo heet wordt gegeten als ze vanaf 1 januari lijkt te worden opgediend, nu de Belastingdienst de controle op de toepassing van de wet gaat hervatten, konden Jeffrey en Annemarth nog niet vertellen. De daarover in de Tweede Kamer aangenomen moties over een ‘zachte landing’ worden door de Belastingdienst nog uitgewerkt. Maar dat er iets flink scheef gegroeid is, werd wel duidelijk ook uit verhalen van bezoekers, die meldden dat sommige

organisaties, waaronder notabene veel overheidsinstanties, veelal grotendeels draaien op de inzet van ZZP’ers, die zij soms ook nog langdurig aan zich hebben gebonden. Oude en nieuwe criteria als minimaal drie opdrachtgevers en een minimumtarief van € 33 per uur (Wet VBAR) bieden ook geen 100% zekerheid. Veel ZZP’ers in de zaal, zelfs als ze dat volgens de officiële regels niet zouden zijn, hebben bovendien geen behoefte aan baanzekerheid en de daarmee gepaard gaande voordelen, maar denken bijvoorbeeld zelf wel voor hun ziektekostenregelingen en oudedagsvoorzieningen te kunnen zorgen. En een opdrachtgever ontvangt vaak ook liever een (maandelijkse) factuur, dan alle werkgeversverplichtingen en -risico’s op zich te moeten nemen.

Op dit moment komt vrijwel dagelijks meer nieuws over de handhaving door de Belastingdienst en enkele belangrijke zaken, die nog onder de rechter zijn, naar buiten. Jeffrey Kenens en Annemarth Hiebendaal verwachten daarom op 29 november van 16.00 tot 17.30 uur op het eigen kantoor van TeekensKarstens advocaten notarissen op Vondellaan 51 in Leiden nog meer over deze ingewikkelde materie te kunnen vertellen. Jeffrey en Annemarth nodigden de aanwezigen dan ook van harte uit daar dan op herhaling te gaan, maar ook anderen zijn van harte welkom. Zeker voor alle Voorschotense ZZP’ers en opdrachtgevers, die de bijeenkomst op 18 november hebben gemist een aanrader. Druk op de link voor meer informatie over deze nieuwe bijeenkomst en de mogelijkheid om je aan te melden.

En wie de presentatie van 18 november wil inzien, kan op de andere knop doorklikken.