Vijf vragen aan:

Anne-Marie de Groot | Mariposa Coaching

Foto: Toen Anne-Marie de Groot tot drie keer toe haar kindje verloor, wist ze dat ze het roer om moest gooien. Ze startte Mariposa Coaching en Equine Connection, coaching met paarden. Tekst: Marjolein Altena

‘Er ligt een taboe op rouw na miskraam’

Zelf maakte ze het helaas tot drie keer toe mee en kwam tot de ontdekking dat er een taboe ligt op rouw na het overlijden van een ongeboren kind. Ondanks alle verdriet wist Anne-Marie de Groot dat ze iets met deze ervaring moest doen. Ze startte maar liefst twee ondernemingen.

Hoe kwam dat zo?
’
Als HR manager (Human Resources) werkte ik jarenlang in het bedrijfsleven. Ik was bestuurslid van een multinational toen ik tot drie keer toe mijn kindje verloor. Dat zette me aan het denken: hoe ik mijn leven had ingedeeld werkte niet meer. Ik ben rigoureus uit mijn rol gestapt met als doel een sabbatical te nemen maar ik raakte al snel weer in verwachting. Gelukkig is ons tweede kindje gezond geboren en op dat moment wist ik dat ik met mijn ervaringen andere mensen moest helpen. Vanuit mijn HR-achtergrond ben ik verder gaan leren en volgde diverse coaching-opleidingen. Zo deed ik onder andere de opleiding bij Miskraambegeleiding Nederland en startte ik vorig jaar Mariposa. De naam betekent ‘vlinder’ in het Spaans. Het staat voor transformatie, groei, kracht en kwetsbaarheid. En voor onze drie vlinderkindjes.’

Hoe werkt het?
‘Het begint natuurlijk altijd met een gesprek. Er is ruimte voor het verhaal en de enorme impact van een miskraam. In onze maatschappij is het helaas niet zo vanzelfsprekend dat je daar over mag rouwen. Tijdens het traject maak ik onder andere gebruik van het door Miskraambegeleiding Nederland ontwikkelde 5-stappenprogramma. Alle gebruikte werkvormen zijn gericht op herstel en bieden snel verlichting. Zo is dit programma goed te combineren met je dagelijkse bezigheden. Naast het begeleiden van ouders, verzorg ik ook trainingen voor bedrijven om goed voor hun werknemers die een verlies in de zwangerschap hebben meegemaakt, te kunnen zorgen.’

En je hebt nog een bedrijf?

‘Equine Connection is gericht op leiderschapsontwikkeling en teamcoaching. Ik werk daarvoor met paarden en ben geaccrediteerd door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches NOBCO.

Een paard is een expert in het lezen van lichaamstaal en uitermate gevoelig voor gedrag. Het oordeelt niet, kijkt niet naar uiterlijkheden maar helpt de focus gericht te houden op het hier en nu. Dat lijkt zweverig maar is het helemaal niet. Ik heb al heel wat sceptici hier binnen zien komen en overtuigd weg zien gaan. Vaak is bewustwording al voldoende. Deze vorm van coachen is overigens ook heel erg geschikt bij rouwverwerking.’

Hoe bevalt het ondernemerschap?

‘Moeilijk in het begin, soms wist ik niet waar ik moest beginnen. Ik ken mijn vakgebied maar er komt nog zoveel meer bij kijken. Hoe vind je dan de juiste mensen? Tegelijkertijd is het heerlijk om je eigen tijd in te delen. Ik woon hier maar mijn praktijk zit in Roelofarendsveen en gecombineerd met het gezinsleven, is het fijn dat je zelf de regie hebt.

Thuissituatie, boek, drankje en bucketlist?
‘Ik ben getrouwd en we hebben twee kinderen. Ik lees op het moment ‘Jagen, verzamelen, opvoeden’ van Michaeleen Doucleff. Prachtig boek. Mijn favoriete drankje is een chai latte. Op mijn bucketlist staat: meer rust vinden. Ik ben altijd bezig met meer kennis te vergaren om nog beter te worden in wat ik doe maar dat is ook tegelijkertijd mijn valkuil. Laatst zei iemand tegen me: ‘het is oké, hé. Je hoeft jezelf niet te repareren. Daar probeer ik me aan te houden.’

Mariposa Coaching
Anne-Marie de Groot
De Lasso Zuid 3F
2371 EV Roelofarendsveen
T 06 81 18 78 65
info@mariposacoaching.nl

mariposacoaching.nl