Vijf vragen aan:

Jet Douwes | Pepijn Kado & Sieraad

Foto: Jet Douwes is eigenaresse van Pepijn Kado & Sieraad. Zij weet als geen ander wat de smaak van Voorschoten is.
Tekst en foto: Marjolein Altena

Dit jaar vierde Jet Douwes (50) samen met haar moeder Janny dat Pepijn Kado & Sieraad 25 jaar in het pand aan de Schoolstraat 146 zit. Maar de winkel bestaat veel langer. Tegenwoordig zwaait zij er de scepter. ‘Ik mag de hele dag cadeautjes uitkiezen, hoe leuk is dat!’, lacht ze.

Hoe ben je het vak ingerold?
’
Vanaf mijn tienertijd heb ik in winkels gewerkt. Als bijbaantje stond ik bij een poelier en later bij een bakker. Ik genoot toen al van het contact met mensen. In de jaren tachtig werkte mijn moeder bij Pepijn, toen nog op nummer 94. Begin jaren 90 stopte de eigenaresse ermee en mijn moeder nam de zaak over. Zij vroeg mij erbij, nooit spijt van gehad. In 2019 wilde zij wat rustiger aan gaan doen en heeft ze de winkel aan mij verkocht. Toen heb ik ook de naam veranderd in Pepijn Kado & Sieraad. Gelukkig helpt mijn moeder nog regelmatig mee.’

Hoe weet je wat je moet inkopen?
’
Gek genoeg volg ik vaak mijn eigen smaak en ben ik heel kritisch op de prijs/kwaliteit verhouding. Ik vind dat gewoon belangrijk want niet iedereen heeft een dikke portemonnee. Je hebt hier al voor € 3,95 een leuk cadeautje. Inkopen doe ik tegenwoordig digitaal. Voor corona gingen we naar allerlei beurzen maar toen dat in de lockdowns niet meer ging, ben ik digitaal gaan zoeken. Dat bevalt me prima. Ik surf dagelijks naar echte pareltjes. Zo zag ik dat de geurblokjes, een echte hit, tegenwoordig in allerlei vormen beschikbaar zijn. Dan ga ik op zoek: waar kan ik die het meest voordelig inslaan?’

Wat is de smaak van Voorschoten?
’
Vooral stijlvol, geen glitters. Een mooi voorbeeld is Maison Berger. Een bijzonder merk luchtzuiveringsproducten in elegante verpakkingen. Het merk mag alleen maar worden geëtaleerd in een speciale kast. Dat konden we pas realiseren na de verhuizing en een verbouwing een aantal jaren geleden. Nu hebben we zo’n 100 m2 aan vloeroppervlak en staat alles veel ruimer. Daarnaast bieden we ook de lijn van Chantal Janzen en de sieraden van Iixxi en Qoss aan. Natuurlijk is er nog veel meer, als ik moet schatten bestaat de hele Pepijn-collectie wel uit zo’n 600 producten.

er is altijd wel iets te vinden. Het leukste is als iemand binnen komt met de vraag: “Ik moet een cadeautje hebben maar ik weet niet wat.” Dan gaan we praten, voor wie is het, voor welke gelegenheid? Samen komen we er altijd wel uit en blijkbaar is het dan ook goed want het wordt zelden teruggebracht.’

Speel je in op Sint en Kerst? 

‘Ja absoluut, onze collectie is dan nog groter met allerlei cadeaus en versieringen voor in huis. Eigenlijk stemmen we de collectie altijd af op de seizoenen en de feestdagen. Dus Kerst, Pasen, zomertijd, vader- en moederdag maar ook het einde van het schooljaar met cadeautjes voor de juffen en meesters. Voor Sint en Kerst hebben we nu ook een uitgebreidere collectie van Top Model, meisjes vinden dat geweldig!’

Thuissituatie, boek, drankje, bucketlist?
’
Ik woon samen met mijn jongste zoon, de oudste is de deur al uit. Lezen doe ik niet zo veel, ik ga liever uit met vrienden en ik wandel graag. Drinken doe ik vrij weinig. Op een festival wil ik nog wel eens een bacootje nemen of een prosecco. Ik heb geen bucketlist, ben een tevreden mens. Ik hoop gezond te blijven maar als ik moet kiezen, zou ik wel graag op vakantie willen. Dat is er de laatste jaren bij ingeschoten.’

Pepijn Kado & Sieraden
Jet Douwes
Schoolstraat 146, Voorschoten

Email
T 071 561 38 91
Facebook
Instagram