VIJF VRAGEN AAN:

Ton Broekhoven | Bistro Tante Bet

Foto: Ton Broekhoven opende midden in de coronatijd zijn Bistro Tante Bet. ‘Ouderwetse gerechten met een moderne twist passen in deze tijd’, is hij van mening. (Tekst en foto: Marjolein Altena)

Hoe ben je in het vak terecht gekomen?

‘Ik ben geboren en getogen in Zeeland en kwam 25 jaar geleden naar Voorschoten voor mijn werk bij Heineken. Binnen dat bedrijf heb ik op diverse afdelingen gewerkt en daar ontstond mijn liefde voor de horeca. Destijds dacht ik meer aan een kroeg maar in de loop van de jaren kreeg ik meer aandacht voor het totaalplaatje: op het terras wat drinken, lekker eten en gewoon een avondje uit. En toen kreeg ik de kans om op deze bijzondere plek op de Voorstraat te starten. Hier ligt 200 jaar horecageschiedenis, van Koffiehuis ‘Het Metalen Kruis’ in 1830, via Bistro De Oude Herberg in de vorige eeuw naar onze Bistro Tante Bet.’

Wat was je culinaire visie?

‘Ik ben autodidact, zoals ze zo mooi zeggen. Heb alles in de praktijk geleerd en wist waar ik naar toe wilde met Tante Bet. Een ouderwetse bistro waar je kunt genieten van kwalitatief goede en eerlijke, huisgemaakte gerechten. Van een tournedos tot sliptongetjes en een appelmeisje Tante Bet. Daarnaast hebben we ook klassieke Franse gerechten als escargots en coq au vin en wisselende gerechten buiten de kaart om. Bewust is gekozen voor producten van lokale leveranciers. Zo komt het vlees van slagerij Van Eijk, het brood van Mamie Gourmande uit Leiden en de kaas van Fromagerie Bon. Goed gastheerschap vind ik enorm belangrijk. Onze gasten worden bij de voordeur begroet, wij begeleiden ze naar de tafel en zorgen ervoor dat ze een leuke avond uit hebben. Ik geniet daar enorm van, elke dag weer.’

Je begon in corona, best een risico?

‘Nee, dat viel reuze mee. De overtuiging dat een bistro ‘van weleer’ bestaansrecht heeft, won het van de tijdelijke pandemie. Het pand moest toch eerst flink verbouwd worden. In juni 2021 was het klaar en dan wil je gewoon open. Eerst alleen diner maar na de derde lockdown toen er nog een avondklok was, hebben we ook een lunchmenu samengesteld.

Nu hebben we allebei. Ons team bestaat uit een zeer ervaren keukenbrigade en goed op elkaar ingespeelde, enthousiaste bediening. Hard nodig want we hebben in die anderhalf jaar tijd een grote vaste gastenkring opgebouwd. Mensen komen vanuit de hele regio. Ze genieten van de ambiance, de ongedwongen sfeer en het eten, dat horen we elke keer weer.’

Wat is dan het geheim van die ambiance?

‘Een combinatie van de geschiedenis van dit pand en de authentieke sfeer van de Voorstraat. Mensen genieten van de gezelligheid. Daar hebben we bij de inrichting van Tante Bet ook rekening mee gehouden. De grote bar als je binnenkomt is een blikvanger, die past hier gewoon. Over de oranje meubelstoffering krijgen we veel complimenten. Het gehele interieur geeft een huiskamergevoel waardoor mensen zich op hun gemak voelen. Zelfs bij zakelijke bijeenkomsten. Ik realiseer me overigens maar al te goed dat het een voorrecht is om op zo’n unieke plaats te mogen ondernemen.’

Thuissituatie, boek, drankje en bucketlist?

‘Getrouwd met Miranda en we hebben twee kinderen, Mario en Julia. Ik heb niet echt een favoriet boek maar lees graag (auto)biografieën. Als ik echt moet kiezen is een koude pils van de tap mijn favoriet maar ik geniet ook van een goed glas wijn. Canada staat nog altijd hoog op mijn bucketlist.’

Bistro Tante Bet
Ton Broekhoven
Voorstraat 44, 2251 BP Voorschoten
T 071-8871771
W www.bistrotantebet.nl
E info@bistrotantebet.nl