Vincent van Duyvenbode startte in 2018 met Minard. Het bedrijf leidt mensen op en geeft advies in kwaliteitsmanagement en (product)veiligheid. Foto: VSK
Na jarenlang diverse banen en opdrachten in kwaliteitsbeheersing en een studie technische bedrijfskunde kwam Vincent van Duyvenbode tot de conclusie dat een goede opleiding voor kwaliteitsmanager ontbrak. Zeven jaar geleden startte hij Minard. Het bedrijf is een training- en adviesbureau op het gebied van product- en voedselveiligheid en kwaliteit. “We verbinden de vloer met het management. Het gaat om bewustzijn: Als iedere medewerker zich bewust is van het waarom en hoe van procedures dan gaat hij/zij uit zichzelf beter en veiliger werken en krijg je een kwaliteitsproduct.”
Hoe kwam je in het vak terecht?
“Bij toeval. Ik ben een dropout, studeerde scheikunde maar dat bleek niets voor mij. Dus ik stapte naar een uitzendbureau, dan maar aan het werk. Terwijl ik daar in gesprek was werd het bureau gebeld door Centocor, nu Johnson & Johnson. Ze zochten een quality officer met affiniteit in de scheikunde. Ik heb daar 3 jaar gewerkt. Een massaontslag deed mij naar het Centraal Laboratorium van de Bloedstransfusiedienst (CLB, nu Sanquin) vertrekken. Sanquin gaf mij de mogelijkheid in Engeland een studie technische bedrijfskunde met als specialisatie (Total) Quality Management te volgen.”
Waarom het ondernemerschap?
“Ik ben veel te eigenwijs, weet het altijd beter. In 2008 begon ik als freelancer met een bedrijf, Stemmingmakers, dat veel meer was gericht op de ontwikkeling van de mens en de organisatie. Mijn eerste opdracht was een college kwaliteitsmanagement op de Haagse Hogeschool verzorgen. Dat bleek een blok te zijn en ineens was ik docent kwaliteitsbeheersing. Vrij snel was ik freelance hogeschool docent bij de faculteit Bestuurskunde. Na 4 jaar kwam er een einde aan mijn docentschap. Toen bedacht ik dat kwaliteitsmanagement, lesgeven en coachen goed samengaan. Ik ben dit in gaan zetten als interim kwaliteitsmanager in met name de voedingsmiddelenindustrie. Het lesgeven bleef toch wel knagen en in 2018 zag Minard het licht: Een trainings en adviesbureau in kwaliteit en voedselveiligheid. En daar waar de klant ons nodig heeft doen we ook interimklussen. Hoewel de voedingsmiddelen industrie onze niche is, zijn we nu ook buiten deze industrie klanten aan het krijgen. We trainen en begeleiden bedrijven bij het verkrijgen en/of behouden van hun kwaliteitscertificaat. Voor kleine bedrijven vullen we de rol van QA-afdeling in.
Waarom de naam Minard?
“Naar Charles Minard, een civiel ingenieur ten tijde van Napoleon én de uitvinder van de infographic. Zijn bekendste is die van de veldtocht van Napoleon in Rusland. In één oogopslag zie je met hoeveel soldaten Napoleon vertrok en met hoeveel hij terugkwam, maar ook waar en wanneer hij zijn mensen verloor. Inzicht door overzicht! Eigenlijk brengen wij zijn visie nog steeds in de praktijk. Ook wij gaan het bedrijf in. Praten met elke werknemer en de eigenaren, wat zijn hun ervaringen, waar lopen ze tegen aan? Dat wordt geanalyseerd en omgezet in adviezen. Als het nodig is leveren we interimmanagers inzetten en verzorgen we trainingen.”
Hoe hou je je scherp?
“Dat is niet makkelijk. Er zijn wel vakgenoten waar ik mee discussieer maar over het algemeen is het vooral zelf uitzoeken of methoden ontwikkelen. Uiteraard volg je eens in de zoveel tijd een ook interessante training. We zijn inmiddels met drie mensen op kantoor maar we zijn altijd aan het werven.” Op dit moment zijn we actief op zoek naar een SHEQ-adviseur, de markt blijft vragen. Voor hem/haar is het (arbo)veiligheid het eerste aandachtspunt en kwaliteit het tweede.
Thuissituatie, boek, drankje
en bucketlist
“Ik ben getrouwd met een Française en we hebben twee dochters. Alle vier zijn we volledig Frans- en Nederlandstalig. Ik lees vaak meerdere boeken tegelijk, van psychologische verhandelingen tot geschiedkundige boeken. Het liefst drink ik water maar in het weekend neem ik een speciaal biertje of, natuurlijk, een mooie Franse wijn of een mooi digestief als Armagnac of Calvados. Ik heb geen bucketlist. Ik zou wel graag mijn ULM-vliegbrevet halen, maar als ik eerlijk ben heb ik een rijk leven en daar ben ik heel tevreden mee.”
Vincent van Duyvenbode
Minard
Papelaan 85T, Voorschoten
E: vincent@minard.nl
W: minard.nl