VERSLAG

Leerzame avond over kunstmatige intelligentie (AI) en Chat GPT

De bijna 50 bezoekers aan onze avond over de nieuwste digitale ontwikkelingen op 15 november keerden na afloop met een hoofd boordevol nieuwe informatie huiswaarts. Voor zover ze dat al niet wisten, kregen ze een toekomst voorgeschoteld waarin kunstmatige intelligentie (AI) waaronder Chat GPT een steeds grotere rol gaat spelen.

Wilco Verdoold, docent marketing, (digitale) innovatie en transformatie aan de Hogeschool van Amsterdam, liet in een spetterend betoog zien wat er nu al mogelijk is en wat ons binnen kortere en langere tijd te wachten staat. En hoe je daar als ondernemer nu al op kan inspelen. Duidelijk werd dat er met AI vrijwel onuitputtelijke informatiebronnen en technieken kunnen worden aangeboord en gebruikt om producten en diensten te ontwikkelen en te verbeteren, maar dat het uiteindelijk toch de mens is, die bepaalt, wat hij/zij ermee doet en welke kant het opgaat. Aandacht was er ook voor het misbruik dat op de loer ligt en waarvan de eerste voorbeelden inmiddels al bekend zijn.

Waar de één AI kan gebruiken om zijn verkopen beter te voorspellen en daardoor zijn inkopen kan optimaliseren, kan een ander veel eenvoudiger een verkoopbrief samenstellen helemaal toegespitst op een bepaalde klant en geschreven in de stijl die past bij de betreffende verkoper. Twee willekeurige voorbeelden, die met tientallen andere werden aangevuld.

Veel van de benodigde tools zijn gratis op internet verkrijgbaar, maar je komt soms nog verder als je een betaald hulpmiddel gebruikt. Gevaren zijn er ook. Zoals beeld- en stemmanipulatie, die je natuurlijk prachtig kunt gebruiken om je buitenlandse klant in zijn of haar moerstaal te benaderen, maar die criminelen inzetten om medewerkers fakeopdrachten van de baas te laten uitvoeren.

Wilco’s inleiding volgde op een uitleg van Dwayne van der Klugt van Economie071 over subsidiemogelijkheden in de vorm van vouchers van € 1.000, 2.500, en 5.000 voor verdere digitalisering bij MKB-bedrijven in onze regio. In voorjaar 2024 kunnen daarvoor nieuwe aanvragen worden ingediend. Mogelijk hebben de bezoekers op deze avond al nieuwe ideeën opgedaan om daarvan gebruik te maken om meer AI in hun bedrijf te implementeren.

Maar ook andere ondernemers kunnen snel zien waar hun digitaliseringskansen liggen. Een eenvoudige digiscan op www.digitaliseringwerkt.nl laat direct weten waar jouw kansen liggen. Via info@digitaliseringwerkt.nl  kun je desgewenst ook een (gratis!) coachingsgesprek aanvragen over digitalisering in het algemeen, digital marketing en/of cybersecurity.

Met name voor de bezoekers van de avond:
Bekijk hier de presentaties (nog eens).

Tips:
-Denk als ondernemer/marketeer na over waar je echt goed in bent of wilt zijn. Kan jij dat beter dan AI? Top, vooral zelf doen. Daar waar je niet perse onderscheidend in bent of wilt zijn of dat wat je gewoon niet leuk vindt: ga eens spelen met generatieve AI!

– Ga niet opzoek naar de ideale prompt, maar pas hem steeds verder aan. Praat en speel met ChatGPT en maak je eigen prompts steeds beter.

Inspiratie nodig?
Hierbij een paar interessante ChatGPT sessies:

Wil je gratis aan de slag met GPT4.0 om te kijken hoeveel beter het is dan 3.5? Of wil jij gratis aan de slag met DALL-E3 een programma om plaatjes te genereren? Check dan ook zeker deze link even:

Wil je bijblijven? Volg dan Wilco’s LinkedIn-account;
hij deelt regelmatig tips en voorbeelden.

Klik hier voor een fotoverslag van de avond