Bouwleges kunnen omlaag door meer nieuwbouw toe te staan

Beresteyn

Bouwleges kunnen omlaag door meer nieuwbouw toe te staan

Recent kwam Voorschoten (opnieuw) in het nieuws vanwege de hoogte van de bouwleges. Voor een verbouwing van € 10.000 (exclusief btw) zijn de vergunningskosten in Voorschoten met € 959,90 de hoogste in Nederland. In Leiden daarentegen de laagste en maar € 40,92. Voor een nieuwbouwwoning van € 170.000 (exclusief btw) zijn de kosten in Voorschoten opnieuw het hoogst: € 12.385,40 en is Den Haag bijvoorbeeld de op een na goedkoopste met maar € 2.057.

Dit werd overigens vorig jaar ook al door Vereniging Eigen Huis geconstateerd en door de ondernemersvereniging (OVV) bij de gemeente aangekaart. Er volgde een gesprek en er werd een extern onderzoek toegezegd. Uiteindelijk werd dat deze zomer een intern ambtelijk onderzoek, wat dit jaar moet leiden tot aanpassing van de tarieven voor 2020. De achtergrond van deze hoge tarieven (sinds 2018) was het financiële probleem van de gemeente. De kosten die de gemeente maakt in de behandeling van omgevingsvergunningen kunnen worden verhaald via leges. Ook na de verhoging van deze leges in 2018 zijn de kosten echter nog steeds hoger dan de opbrengsten, terwijl het tarief nu het hoogste van Nederland is. Hoe kan dat? Allereerst doordat Voorschoten maar weinig aanvragen krijgt en voornamelijk voor kleinere projecten. Daarnaast is er een degressief tarief, wat inhoudt dat bij kleine projecten een hoger percentage over de bouwsom wordt geheven.

Uiteindelijk gaat het echter vooral om de vraag of de kosten voor de behandeling van de aanvragen niet omlaag kunnen. Daar is nog geen helder beeld bij, terwijl dat volgens de OVV de kern is. Het kan toch niet zo zijn dat de behandeling van een bouwvergunning in Voorschoten veel meer moet kosten dan in de rest van het land? Het kan helpen als meer nieuwbouw wordt gegenereerd, waardoor er meer aanvragen komen. Dus bouwen in Voorschoten en dan vooral in het centrum. Waarmee ook het draagvlak voor de ondernemers daar wordt vergroot, doordat meer koopkracht in het dorp komt. Iets waarvoor de OVV zich al langer hard maakt!

Fotobijschrift:

Nieuwbouw, zoals hier bij Beresteijn, kan volgens de OVV de bouwleges drukken en het draagvlak voor de winkels in het dorp vergroten