Lunch met gastspreker Gerjan Vasse (NS) drukbezocht

lunch

Lunch met gastspreker Gerjan Vasse (NS) drukbezocht

De businesslunch met vooraf gastspreker Gerjan Vasse van de Nederlandse Spoorwegen op vrijdag 17 mei bij Waterfront Vlietland was met 70 bezoekers uitstekend bezocht. Het onderwerp, hoe online je reputatie te managen, bleek veel leden aan te spreken, zodat een goede interactie tussen Gerjan en de aanwezigen tot stand kwam, waarbij bleek dat veel van de opgedane ervaringen en kennis bij een groot bedrijf als de NS ook toepasbaar is voor kleine ondernemingen die bewust social media willen inzetten om zichzelf beter in de markt te profileren.

Eén van de belangrijkste lessen was, dat je een (potentiële) klant op social media niet anders moet behandelen dan in een direct contact. Maar ook dat je soms beter hem of haar kunt uitnodigen voor een persoonlijk gesprek dan een voor iedereen te volgen discussie via een medium voeren. Negatieve beoordelingen kunnen door het geven van de juiste aandacht en het aandragen van goede oplossingen uiteindelijk positief uitwerken bij zowel de relatie die het direct betreft als zijn of haar volgers.

Inleven in de (potentiële) klant en zijn of haar wensen of frustraties is daarvoor net als bij face to face contacten bepalend voor het succes. Zo ging een aantal medewerkers van NS met een reiziger, die door een uitgevallen trein een belangrijke afspraak had gemist een biertje drinken om te horen wat dit voor hem betekende en hun medeleven te tonen. Het probleem kon weliswaar niet worden opgelost, maar de kou werd wel voor een heel groot stuk uit de lucht gehaald. De aanwezigen werden ook gewaarschuwd zich online niet anders te gedragen dan offline. Dus als je bij een direct contact op je zaak geen korting verleent, dat ook niet uit angst voor een negatieve beoordeling via de social media doen.

De inleiding in de Havenzaal werd gevolgd door een uitstekende en keurig op tijd geserveerde lunch waarmee Waterfront veel eer inlegde. Iedereen kon daarom echt wel om 14 uur terug naar de zaak of huis, maar velen zagen voldoende kansen om uitgebreid aan tafel te netwerken en soms nieuwe interessante contacten op te doen die op kortere of langere termijn tot nieuwe omzet kunnen leiden. Want in de woorden van voorzitter Frank ten Have was men niet alleen aanwezig om iets te leren en/of lekker te eten, maar ook om ’te kakelen, te schakelen en te makelen’.