Nieuwjaarsboodschap van de voorzitter

Nieuwjaarsboodschap van de voorzitter

2022 wordt een spannend jaar

De start van een nieuw jaar, normaal een moment van reflectie en goede voornemens. Dat was het begin 2021 ook toen er vooral veel hoop was dat we de Covidcrisis achter ons konden laten. Er zou een vaccin komen en dan zou alles weer zoals “vroeger” worden.

Inmiddels weten we wel beter. Voor ondernemers was 2021 een frustrerender jaar dan 2020, het jaar waarin de crisis begon. Een lockdown, een avondklok, heel langzaam open, vol gas vooruit, een avond lockdown en vervolgens weer helemaal dicht. Om helemaal gek van te worden. Waar we als OVV vooral trots op zijn is de veerkracht van jullie onze leden. Ga er maar aan staan om je telkens aan te passen en vooral weer door te gaan en niet op te geven.

Persoonlijk mis ik in de maatschappij het respect voor de ondernemers (m/v) in het algemeen maar zeker in deze crisis. Iedereen praat over steunpakketten maar wat is nu die steun. Het is steun voor de medewerkers (NOW), het is steun voor de crediteuren en de huurbaas (TVL) en als de ondernemer helemaal niets verdient dan is er nog een TOZO (maar dan mag je partner ook niet verdienen). En uiteraard vind je als ondernemer het niet erg om risico te lopen maar dan wel op basis van eigen keuzes. En beste mensen van die TOZO kan je niet eens je huis betalen. Een compensatieregeling voor het gederfde inkomen van ondernemers is er vreemd genoeg nooit gekomen. Ja, je kan in leven blijven door je belastingen uit te stellen, maar vanaf dit jaar moeten die ook gewoon betaald gaan worden. Er komen nog onzekere tijden aan voor veel ondernemers. Het is te hopen dat de politiek en maatschappij daar rekening mee gaan houden.

Toch hebben we hoop voor een goed 2022. Op het moment van schrijven zijn de te nemen  versoepelingen zorgvuldig uitgelekt en hoe goed zou het zijn als de op het oog mildere omikronvariant het begin van het einde van dit ontwrichtende virus is. We zijn er van overtuigd dat het openen van de maatschappij een “booster” zal geven  aan de landelijke en lokale economie en de omzet van veel van onze leden.

Uiteraard hopen we dat in 2022 onze netwerkbijeenkomsten eindelijk weer doorgang kunnen vinden en dat ook de geplande bedrijfsbezoeken weer nieuwe impulsen aan onze vereniging zullen geven. En dat eindelijk ons inmiddels twee jaar uitgestelde jubileumfeest gehouden kan worden.

De komende maanden staan ook in het teken van belangrijke lokale verkiezingen. Als OVV zijn we medeorganisator van het te houden verkiezingsdebat met de lijsttrekkers van de politieke partijen. Uiteraard speelt ieders politieke voorkeur hier een rol maar het ondernemers- en vestigingsklimaat, de aantrekkingskracht van het centrum en de ruimte om te ondernemen zijn belangrijke thema’s waar jij als ondernemer iets van moet vinden. Door het aanstaande debat en de analyse die wij van de verkiezingsprogramma’s gaan maken kun je op dit vlak jouw stem bepalen.

Tot slot wil ik je als lid van het OVV bedanken voor je lidmaatschap. De afgelopen jaren hebben we niet veel ontspannen netwerkbijeenkomsten kunnen organiseren. Toch ben je nog steeds lid en steun je de stem van de ondernemers van heel Voorschoten. Tevens een woord van dank aan de bestuursleden van de andere ondernemersorganisaties in Voorschoten waar we nauw mee optrekken. En als laatste dank aan mijn medebestuursleden voor hun inzet en blijvend enthousiasme in deze periode met Teams bestuursvergaderingen.

Ik wens je een fantastisch, gezond en succesvol 2022!

Fred Snelderwaard, voorzitter OVV