Maandagmiddag 26 maart gaf Michel Baars van New Horizon een bevlogen presentatie over Urban Mining en Circulaire Economie in het Rijnlands Lyceum in Wassenaar. Jammer genoeg waren er maar weinig ondernemers in de zaal om zich te laten inspireren. Hopelijk heeft u iets aan dit korte verslag.
Een andere kijk op de stedelijke omgeving is het uitgangspunt van Michel Baars. Het is in zijn ogen een onuitputtelijke bron van materialen en ideeën. Hij sloopt ook niet, hij oogst als hij een gebouw afbreekt. Alles wat kan worden hergebruikt, wordt ook voor hergebruik klaargemaakt en via reguliere kanalen weer in de markt afgezet. En wat niet opnieuw kan worden gebruikt, wordt omgevormd tot grondstof voor nieuwe producten. Zo komt er binnenkort in samenwerking met een Limburgse fabrikant een circulaire baksteen op de markt.
Indachtig de uitspraak van Herman Wijffels ‘Het Stenen Tijdperk eindigde niet omdat er geen stenen meer waren. Er ontstond simpelweg een beter alternatief!’ is Michel er ook van overtuigd dat de Circulaire Economie hèt antwoord is op de huidige Lineaire Economie waarin verspilling en verkwisting hand in hand gaan en materiaalschaarste en vervuiling sterk groeiende problemen vormen. Hij ontwikkelde en ontwikkelt daartoe nieuwe businessmodellen, die bijvoorbeeld het ontmantelen van een gebouw niet duurder maken en niet meer tijd kosten, maar wel leuker en veel duurzamer zijn. Hij neemt daarbij gerust ook financiële risico’s en is bereid al zijn kennis met iedereen te delen.
Nadrukkelijk zoekt hij ook de samenwerking met bestaande, gerenommeerde bedrijven en organisaties als Knauf, Stiho, Rexel, Tegelgroep Nederland, NIBE, JLL, Tétris, Rutte Groep, Douveren, Elektro Ned, ABN AMRO en Wavin die met New Horizon zijn verenigd in het Urban Mining Collective. En ook helpt hij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer graag aan de slag. Bijvoorbeeld via het project Cirkelstad, dat de slogan ‘Geen afval, geen uitval’ voert en onder meer in Den Haag actief is. Ooit gestart bij Ingenieursbureau Search, dat hij in 2014 verliet toen het naar de beurs ging, gelooft hij heilig in een betere toekomst waarin de balans die nu uit balans is weer in evenwicht raakt.
Lees ook: Michel Baars: de alternatieve sloper en de stad als grondstofmijn in Cobouw, november 2011