Vijf vragen aan: Heleen Kuyck | Maatwerk Belastingadvies

Vijf vragen aan: Heleen Kuyck | Maatwerk Belastingadvies

‘Mijn werk geeft me energie!’

Elke ondernemer heeft te maken met wetten en regels. De juridische en fiscale gevolgen van een besluit kunnen echter complex zijn. 15 jaar geleden startte Heleen daarom met ‘Maatwerk Belastingadvies’ gericht op de zakelijke markt. ‘Elke ondernemer is anders, elk besluit is anders en vereist maatwerk,’ verklaart Heleen de naam van haar bedrijf.

door  Marjolein Altena

Hoe ben je in dit vak gerold?
‘Na de middelbare school studeerde ik andragologie, de tegenhanger van pedagogie. Het bleek niks voor mij. Ik vertrok een jaar naar het buitenland en na terugkomst ben ik HBO-V (verpleging) gaan doen. Gestopt in het vierde jaar terwijl iedereen me dat ontraadde maar inmiddels had ik zoveel van het vak verpleging gezien dat ik wel wist dat dat ook niets voor mij was. Maar wat toen? Ik viel terug op mijn favoriete vak op school: wiskunde. Deed mijn PD Boekhouden en MBA en werkte op een klein accountantskantoor in Leidschendam. Daar kwam ik in aanraking met belastingwetgeving en vond mijn passie. In de avonduren deed ik een 6 jaar durende opleiding tot Register Belastingadviseur. Daarna overgestapt naar en veel geleerd bij Unilever, Ernst&Young en vervolgens BDO voordat ik in 2007 mijn eigen bedrijf startte.’

Dus de cijfers maken het vak leuk?
‘Nee, niet alleen. Het leukste van mijn vak is het contact met de mensen. Ik begin altijd eerst met een gesprek. Klikt het of niet? En belangrijker, is het vertrouwen er? Iemand inzicht geven in je financiële situatie, is best confronterend. Wil ik het juiste advies kunnen geven, dan moet ik alles weten. Gaat het om een familiebedrijf, mijn favoriet, dan zijn ook de onderlinge verstandhoudingen belangrijk. Als ik dan de puzzel van al die elementen heb opgelost en tot een goed advies kom, geeft me dat veel energie en voldoening.’

Waar kunnen ondernemers jou voor inschakelen?
‘Fiscaal juridisch advies op het gebied van ondernemen in de breedste zin van het woord. Dat gaat van oprichting en rechtsvormkeuze, fusie, splitsing en overnames, samenwerkingsverbanden of juist ontvlechting, bedrijfsopvolging, herstructurering tot beëindiging. Ik geef praktisch advies voor elke stap en weet dat er voor elk probleem op dit gebied een oplossing is, het is alleen zaak om de juiste weg te zoeken. Ik werk projectmatig. Dat kan best een tijd in beslag nemen en is pas afgelopen als alle stappen zijn doorlopen en de ondernemer tevreden is.’

Hoe houd jij je scherp in een snel veranderende markt?
‘Door mijn netwerk, een grote groep professionals met expertise op onder andere fiscaal gebied, btw-vraagstukken, internationale relaties, pensioen, loonbelasting en een vaste notaris. Ik ben de spin in het web. De ondernemer die hier komt met een vraag, hoeft dat zelf niet uit te zoeken, dat doe ik zodat de ondernemer kan doen waar hij of zij goed in is. Wat ik altijd in mijn advies verwerk is flexibiliteit, niet alleen vanwege de snel veranderende regelgeving maar ook omdat bewegingsvrijheid in mijn ervaring essentieel is voor ondernemers. Dat past ook bij mijn levenswijze.’

Motto, boek, drankje, bucketlist?
‘Leven en laten leven, is mijn motto, dat heb ik al mijn hele leven. Ik heb net het boek ‘De Gebeurtenis’ van Peter Terrin gelezen. De zaterdagbijlage van de NRC over boeken pluis ik uit en voor ik het weet heb ik weer een boek gekocht. Mijn drankje is simpel: een lekker glas droge witte wijn. Mijn bucketlist is leeg. Ik kijk niet zo ver vooruit, ben meer iemand die in het heden leeft.’

Heleen Kuyck
Maatwerk Belastingadvies
Vlietweg 96A, 2323 LG  Leiden
T: 06 430 183 15
E: info@maatwerkbelastingadvies.nl
W: www.maatwerkbelastingadvies.nl

Bij de foto: Heleen Kuyck geeft belastingadvies aan ondernemers. ‘Pas als de puzzel is opgelost, ben ik tevreden.’