Vijf vragen aan… Jeroen van Stralen | Makelaarskantoor Van Stralen

van-stralen-foto-002

Vijf vragen aan… Jeroen van Stralen | Makelaarskantoor Van Stralen

‘Vaak meer bemiddelaar dan makelaar’

Het woningtekort is nog nooit zo nijpend geweest, de prijzen schieten de pan uit. Hoe hou je je als makelaar staande in deze oververhitte markt? ‘Vooral met veel respect naar koper en verkoper. Vaak zijn we meer bemiddelaar dan makelaar’, zegt Jeroen van Stralen. 14 jaar geleden startte hij zijn eigen makelaarskantoor in Voorschoten.

door Marjolein Altena

Hoe ben je in het vak gerold?
‘Op mijn 14e wist ik al dat ik als ondernemer mijn geld zou gaan verdienen omdat ik een sterke eigen wil heb en bij een baas werken zat er voor mij gewoon niet in. Ik deed de MTS en werkte daarna als huisschilder. Dan kom je al veel bij mensen thuis maar mijn droom was om nog altijd om als zelfstandige het leukste vak van de wereld te mogen uitoefenen: makelaar. Het vak trok me, de omgang met mensen, de huizen, binnen en buiten werken en de juridische aspecten. Ik begon als vastgoedbeheerder bij een groot vastgoedbedrijf. Daar heb ik veel geleerd en zo’n 17 jaar geleden ben ik aan de slag gegaan als zelfstandig makelaar. Eerst als franchisenemer en in 2008 met mijn eigen kantoor. Wij zijn inmiddels het best en meest verkopende kantoor van Voorschoten, en zijn met zes medewerkers, waaronder mijn vrouw en mijn dochter en dat is heel bijzonder. We begonnen aan de Treubstraat en sinds een paar jaar zitten we op de Leidseweg, in het voormalige pand van Van Aken. Na een flinke verbouwing hebben we hier nu een prachtig kantoor.’

Hoe houd je je scherp?
‘Waar je je heel goed van bewust moet zijn is dat geen enkele opdracht standaard werk is. Of het nou om aan- of verkoop gaat, elke verhaal staat op zichzelf. De makelaardij is echt mensenwerk en een goede makelaar doet meer dan een woning aan- of verkopen. Je ondersteunt mensen met respect, je opdrachtgever maar ook de andere partij. Stel, een koper wil zo spoedig mogelijk de maten van het aangekochte huis nemen of een aannemer langsturen, dan regelen we dat. Bij ons is er altijd ruimte om mee te denken. Daar staan we voor. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je plezier in je werk hebt en alle facetten van het vak tot in de puntjes kent. Maar je bent ook ondernemer, op dit moment ben ik nieuwe plannen en ideeën aan het uitwerken. En nee, daar kan ik nu niets over zeggen’, knipoogt Van Stralen.

Ook in Voorschoten is er enorme woningnood. Is er een oplossing?
‘Bouw kleinschalige woningen voor senioren. Ik ken genoeg mensen in een groot huis die graag naar een appartement willen verhuizen maar nergens heen kunnen want er is te weinig aanbod. De markt zit deels op slot. Gelukkig liggen er wel plannen maar snel gaat het niet. We moeten uitkijken dat Voorschoten geen yuppen-dorp gaat worden, wie hier wilt wonen moet een flinke portemonnee hebben. Voor starters, jongeren en gezinnen met een gemiddeld inkomen lukt dat bijna niet meer.’

Hoe zie jij de OVV?
‘Natuurlijk is een ondernemersvereniging belangrijk, een netwerk waar je met mede-ondernemers praat en overlegt. De afgelopen anderhalf jaar was het vrijwel onmogelijk om bij elkaar te komen vanwege corona maar digitaal is er wel een en ander gerealiseerd. Vooral ambtelijk secretaris Bert Westra verdient wat mij betreft een pluim. Ik heb enorm veel waardering voor wat hij allemaal voor de vereniging doet.’

Thuissituatie, boek, drankje en bucketlist?
‘Ik ben getrouwd met Jennifer en heb twee lieve kinderen, Amber en Mink en uiteraard hoort Joep, onze hond, ook bij het gezin. Op het moment ben ik ‘Een beloofd land’, de biografie van Barack Obama, aan het lezen. Een bijzonder boek maar een flinke pil. Mijn absoluut favoriete drankje is een Siciliaanse rode wijn. Heerlijk! Bovenaan mijn bucketlist staat dat ik me als ondernemer nog verder wil ontwikkelen, daar ben ik al mee bezig, maar het allerbelangrijkste is toch een goede gezondheid behouden en mijn kinderen zien opgroeien.’

Makelaarskantoor Van Stralen
Jeroen van Stralen
Leidseweg 58
2252 LC Voorschoten
T 071-5620000
E info@makelaarskantoorvanstralen.nl
W www.makelaarskantoorvanstralen.nl

Bij de foto: Makelaar Jeroen van Stralen zit al weer 20 jaar in het vak. Op het gezellige kantoor aan de Leidseweg werken inmiddels zes medewerkers waaronder Stacey Harteveld. Foto: VSK