Vijf vragen aan… Mark Niersman | Bouwbedrijf Niersman

Mark Niersman

Vijf vragen aan… Mark Niersman | Bouwbedrijf Niersman

“In Voorschoten is de afstand tussen bedrijfsleven en politiek veel te groot. Onze bestuurders staan te veraf en daarom is er geen begrip en vertrouwen. Wij moeten ook de hand in eigen boezem steken,” zegt Mark Niersman, eigenaar van Bouwbedrijf Niersman. “Ondernemers hebben geen zin meer in dit soort baantjes. Je bent dan alleen maar bezig met regeltjes, administratie en ellenlange vergaderingen. Als ondernemer wil je gewoon lekker werken, niet lullen maar poetsen. Hier ligt een schone taak voor de OVV om de afstand tot de politiek te verkleinen.”

Waarom ben jij ondernemer en wat maakt het leuk?
“Ondernemerschap betekent zelfstandigheid. Het werd mij aan de keukentafel thuis meegegeven. Leren om voor jezelf te zorgen en niet van anderen afhankelijk te zijn. En zeker niet je hand te hoeven ophouden maar verantwoordelijkheid nemen, risico’s dragen en inventief zijn. Ondernemerschap is veelzijdig, zeker als je ook mensen voor je hebt werken. Zij doen en maken wat jij beloofd hebt. Die mensen moeten loyaal zijn, zij zijn de meerwaarde van de onderneming en die moet je eerst verdienen.” Wat is voor jouw onderneming dit jaar het allerbelangrijkste? “Dat is lastig om te zeggen. Uiteraard gaan we ervanuit dat het bedrijfsproces normaal verloopt zonder hick-ups. Dan ben je al voor 80% geslaagd. Maar je bedrijf toekomstbestendig maken, laten groeien en laten aanpassen en richten op nieuwe wetgeving, dat is continu het belangrijkste. De nieuwe Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging komen eraan. Problematiek rondom stikstof, 3D-ontwerpen met behulp van het Bouw Informatie Model (BIM), wij zijn voortdurend in beweging om het bedrijf op deze ontwikkelingen te laten inspelen en vooruit te kijken.”

Hoe hou je jezelf scherp als ondernemer?
“Ik hou mijzelf scherp door ervoor te zorgen dat ik goed ben geïnformeerd. Zowel binnen mijn bedrijf als daarbuiten. Niet alleen de cijfers moeten dagelijks kloppen, maar ook moet ik op de hoogte zijn en blijven van nieuwe economische en andere ontwikkelingen et cetera. Ik lees dagelijks Cobouw, het Leidsch Dagblad en het Financieel Dagblad. Ik verdiep me in de markt en het playing field waarin mijn bedrijf opereert. Maar ook ga ik het veld in en spreek ik met de mensen en zorg ik dat ik weet wat er leeft en speelt.”

Wat doe jij voor de gemeenschap, met wie doe je het meeste zaken?
“Wij zijn betrokken bij alle Voorschotense sportclubs en verenigingen via sponsoring. Regelmatig helpen wij goede doelen. Ook zijn wij sponsor van Het Weekend van Voorschoten en enkele andere evenementen. Stichting Jansland (Theehuis) en het Ronald McDonaldhuis Leiden dragen wij een warm hart toe. Wij doen zaken met bedrijven waarvan de kwaliteit goed is en die gemaakte afspraken nakomen. Dat kan zowel binnen Voorschoten als daarbuiten zijn.”

Boek, kippenvel, favoriete drankje en volgende vakantiebestemming?
“Op mijn nachtkastje ligt ‘Pilgrims Fathers Complot’ van Jeroen Windmeijer, het laatste deel van een spannende trilogie die zich op Dan Brown achtige wijze afspeelt in Leiden. Kippenvel? Kan ik mij niet herinneren. Ik ben net terug uit Zuid-Afrika waar ik een safari heb gemaakt en nog enkele dagen Kaapstad heb bezocht. Zeer aan te raden. Volgende bestemming is Oostenrijk in februari.”

Fotobijschrift: Mark Niersman: “Hoe ik geworden ben tot wat ik nu ben? Dat zou je aan mijn moeder moeten vragen.” (Foto: René Zoetemelk)

BOUWBEDRIJF NIERSMAN
Mark Niersman
Veurseweg 79, Voorschoten
T 071 560 1350
E info@niersman.com
I www.niersman.com