Vijf vragen aan… Ron Vonk | Ron Vonk Coaching & Advies

Ron Vonk

Vijf vragen aan… Ron Vonk | Ron Vonk Coaching & Advies

Als loopbaancoach spreekt Ron Vonk veel ondernemers en hun medewerkers. Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit zijn daarbij vaak onderwerp van gesprek. “Ik zie gezondheid als een van de belangrijkste ‘assets’ van ondernemers. Bovendien zijn medewerkers het belangrijkste kapitaal van je onderneming.”

Waarom ben jij ondernemer en wat maakt ondernemer zijn leuk?
“Ik zie mijzelf niet echt als een ondernemer. Ik voel me meer thuis bij het label zelfstandig professional. Ik ben in mijn loopbaan vaak betrokken geweest bij initiatieven en innovaties. Dus ja ik ben zeker ondernemend. Het leuke aan ondernemer zijn vind ik dat je zelf verantwoordelijk bent en veel vrijheid hebt om te ontdekken wat voor jouw bedrijf de goede dingen zijn om te doen.”

Hoe ben je geworden tot wat je nu bent?
“In mijn werk ben ik steeds nieuwsgierig en verandering bereid geweest. Dat heeft me veel opgeleverd aan ervaring en inzicht. Ik heb in de keuken kunnen kijken bij landelijke politiek, grote dienstverleners, sectorale organisaties, maar ook allerhande midden en [zeer] klein bedrijf; zowel productie als kantoorwerk. Dat maakt mij tot een generalist die goed verbindingen en verbanden kan leggen.”

Werk voor de gemeenschap en met wie doe je het meeste zaken?
“Ik doe als vrijwilliger loopbaanconsulten voor FNV-leden. Ik zit sinds kort in het bestuur van de [Voorschotense] Stichting Jansland; via het Theehuis Jansland in Park Rosenburgh zorgen we voor kleinschalige leer-werkplekken voor jongeren met een autistische stoornis. Jaarlijks loop ik collecte voor Natuurmonumenten. Mijn opdrachtgevers zitten vooral in de regio; deels bedrijven en deels particulieren, mensen in between jobs, of op zoek naar beter passend werk… Dit jaar wil ik mijn contacten met Voorschotense ondernemers en cliënten verder uitbouwen.”

Hoe ziet je thuissituatie eruit?
“Ik ben al 35 jaar getrouwd met Manon. We hebben drie jongens op de wereld gezet, die nu zelfstandig wonen en net aan hun loopbaan begonnen zijn, waarvan één als kleine zelfstandige. We hebben twee labradors waar we graag mee wandelen. Voor onze kinderen vind ik het vooral belangrijk dat zij hun eigen weg volgen. Het gaat om hun leven en keuzes. Doe waar je energie van krijgt en volg waar mogelijk je passie is mijn advies.”

 Boek, kippenvel, vakantiebestemming en favoriete drankje?
“Ik heb net het boek ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’, geschreven door Al Galidi, uitgelezen. Een indrukwekkend relaas van een vluchteling uit Irak die 9 jaar in een AZC zat voordat hij een status kreeg. Leerzaam als je denkt dat iemand hier zomaar het land binnenkomt. Kippenvel van de film ‘The Green Book’. Over hoe een blanke chauffeur/lijfwacht 50 jaar geleden een zwarte pianist begeleidt door de zuidelijke staten van de USA. Hoe confronterend kan discriminatie zijn? Al aantal jaren zijn Bretagne en Fryslân vaste vakantiewaarden. Wellicht dit jaar ook nog een stedentrip naar onbekende bestemming. Drankje: Cappuccino van zelf gemalen bonen. Zonder ga ik ’s ochtend de deur niet uit.”

Ron Vonk Coaching & Advies
Ron Vonk
Jan den Haenplantsoen 1
2253 TN Voorschoten
T 06 53646779
E ron@ronvonk.nl
I www.ronvonk.nl

Fotobijschrift: Ron Vonk: “Ik wens elke ondernemer een zekere nieuwsgierigheid toe naar hoe andere ondernemers het doen.”