Vijf vragen aan… Sabine Hendriks | Riks Advies

Vijf vragen aan… Sabine Hendriks | Riks Advies

‘Een goede belastingadviseur levert geld op’

Belasting betalen, we moeten het allemaal en het liefst natuurlijk zo weinig mogelijk. Maar hoe vind je je weg in al die, regelmatig veranderende, regels van de Belastingdienst? Sabine Hendriks houdt dat allemaal bij, ze is al bijna twintig jaar de vraagbaak voor ondernemers, met of zonder personeel, starters en particulieren. ‘Een goede belastingadviseur levert geld op’, weet ze.

door Marjolein Altena

Hoe ben je in het vak terecht gekomen?
‘Op de middelbare school bleek dat ik goed in wiskunde was, met name wiskunde B. Naast mijn schoolwerk zocht ik op internet moeilijke vraagstukken op en deed zelfs mee aan wedstrijden. Toch wilde ik eigenlijk arts worden, net als zo velen in mijn familie, maar ik werd telkens uitgeloot en ik ben toen accountancy gaan studeren. De bedoeling was dat ik mijn propedeuse zou halen en overstappen naar medicijnen, maar ik vond het vak zo leuk dat ik verder ben gegaan.’

Waarom koos je voor het ondernemerschap?
‘Mijn eerste baan bij een accountantskantoor was een deceptie, je was maar een onderdeeltje in het hele proces en ik wilde alles. Bij een administratiekantoor vond ik die uitdaging wel. Ik deed daar volledige boekhoudingen en belastingaangiftes terwijl de baas alleen ondertekende. Dat kon ik zelf dus ook. Juist dat maatwerk, sprak mij enorm aan. Nog steeds trouwens. In 2002 ben ik klein begonnen met Riks Advies, voor fiscaal advies, administratie en belastingen. Eerst alleen wat vrienden geholpen en sinds 2006 ben ik fulltime zelfstandig. Vanaf 2017 heb ik een plek aan de Leidseweg, bij Hameetman.’

Wat maakt het vak zo leuk?
‘De lol als alles klopt. Dat de cijfers overzichtelijk en op orde zijn. Dan ga ik analyseren en kan ik het juiste advies geven voor de financiële bedrijfsvoering. Bij nieuwe klanten ga ik soms jaren terug, zowel zakelijk als privé. Kan er misschien nog iets aangepast worden in de belastingaangifte? Het scheelt ondernemers en particulieren soms honderden, zo niet duizenden euro’s die ik gewoon kan terughalen bij de belasting. Natuurlijk is alles op internet te vinden, maar één vinkje verkeerd en je aangifte klopt niet. Geloof me, ik heb ze hier binnen zien komen die heel wat moesten terugbetalen. Dat wil niemand. Sinds corona gaat veel digitaal, ik log in en regel facturen, bonnetjes en aangiften. Veel kunnen ondernemers tegenwoordig zelf, er zijn prachtige boekhoudprogramma’s beschikbaar. In dat geval beperk ik me tot de eindejaarscheck.’

Hoe hou je je scherp?
‘Lezen, heel veel lezen en zorgen dat je echt van alles op de hoogte bent. Voor veel mensen zijn belastingen een oerwoud van regels en men is bang om het verkeerd te doen. Toch veranderen die regels minder vaak dan je denkt. Het is een kwestie van bijhouden. Met name voor ondernemers is er veel te halen. Ik hou mezelf en de klant ook scherp door in het laatste kwartaal de boekhouding alvast door te nemen, wat zijn de uitgaven, wat zijn de inkomsten? Is het verstandig om in dit jaar nog te investeren of het uit te stellen? Of is het misschien beter om een flink bedrag in je eigen oudedagsvoorziening te storten? Ik ben weliswaar geen pensioenadviseur maar mijn vader is tussenpersoon, makelaar en hypotheekadviseur. Ik kan bij hem altijd terecht voor advies. Veel van mijn klanten vinden die familieconnectie juist erg leuk.’

Thuissituatie, boek, drankje en bucketlist
‘Ik woon samen met mijn twee kinderen. Ik heb net het nieuwste boek van Nicci French gekocht, kan niet wachten om te beginnen met lezen. Mijn drankje is Tinto de Verano, zeg maar sangria zonder fruit, heerlijk!. Op mijn bucketlist staan vooral reizen met Indonesië bovenaan maar ook met de camper Europa doorkruisen, samen met de kinderen. Daarnaast vooral meer tijd voor sport en zakelijk wil ik graag uitbreiden!’

Riks Advies
Sabine Hendriks
Leidseweg 52, Voorschoten
T: 06-22021439
E: informatie@riksadvies.nl 
I: www.riksadvies.nl

Bij de foto: Sabine Hendriks vindt cijfers, boekhouden en belastingen niet saai maar juist enorm interessant. Haar Riks Advies bestaat inmiddels al 20 jaar. Foto: VSK